Het nieuwste Zeeuwse hotel van Kloeg Collection is open

Het nieuwste Zeeuwse hotel van Kloeg Collection is open
Foto: Ramanda de Bruijn

Kloeg Collection opent op Hemelvaartsdag hun nieuwste hotel: St. Joris in Middelburg met 54 kamers. Het monumentale pand werd in 2019 aangeschaft en onderging sinds 2021 een grondige verbouwing.

Hotel St. Joris van Kloeg Collection verwelkomt op 18 mei, Hemelvaartsdag, officieel de eerste gasten. Het kleurrijke Cityhotel beschikt over 54 bijzondere kamers, een ontbijtlounge en een stadstuin. Het is het negende hotel dat Kloeg Collection opent. Dit familiebedrijf exploiteert sinds 2013 verschillende vakantieverblijven en restaurants in Zeeland. 

In 2019 verwierf Team Concepts uit Goes de locatie van de Sint-Jorisdoelen. Joeri Beekman van Team Concepts: ‘Wat een unieke kans zo midden in het centrum van één van de best bewaarde monumentale steden van het land. De historische binnenstad van Middelburg is nog zo mooi intact en te midden van dit alles ligt dit unieke project. Helemaal toen duidelijk werd dat een luxe cityhotel tot de mogelijkheden behoorde, gingen onze harten sneller kloppen.’ 

Foto: Ramanda de Bruijn
Foto: Ramanda de Bruijn

De transformatie van Sint-Jorisdoelen naar Hotel St. Joris is eind 2021 van start gegaan. Eerst werd het pand deels ontmanteld, om vervolgens in 2022 te worden omgebouwd tot hotel. Voor de ontwikkeling is samengewerkt met dezelfde partners die in het voorjaar van 2022 ook Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen hebben opgeleverd. Met elkaar hebben projectontwikkelaar Team Concepts, Blom Interieurs, Bouwgroep Peters en Kloeg Collection met Hotel St. Joris weer een bijzonder project opgeleverd. 

Sint Joris van Zeeland 

De Sint-Jorisdoelen zijn oorspronkelijk gebouwd in 1582 en fungeerden lange tijd als uitvalsbasis van het schuttersgilde van Sint Joris van Zeeland. Na de stadsbrand in 1940 is het pand weer in originele stijl opgebouwd en in ere hersteld. Zo zijn op de gevel onder andere het oorspronkelijke bouwjaar te zien, maar ook de pijl en boog, refererend naar het oude schuttersgilde. Ook opvallend is het beeld van Sint Joris en de draak, die na een restauratie weer in alle pracht en praal zijn plek op de top van het dak heeft ingenomen. 

Foto: Ramanda de Bruijn
Foto: Ramanda de Bruijn

Binnen is het historische karakter van het gebouw nog duidelijk voelbaar, door onder meer de imposante gebogen balken in de lobby en ontbijtlounge. De vele hoekjes, trappetjes, en bijzonderheden van het pand geven Hotel St. Joris een unieke sfeer. De kamers zijn gedecoreerd met opvallend vogelbehang of historische schilderijen met een knipoog. Altijd kleurrijk en met respect voor de historie van het gebouw, maar mét een moderne twist.   

Van City Room tot  bruidssuite 

Hotel St. Joris beschikt over 50 verschillende City Rooms, 3 City Lofts en een romantische luxe St. Joris Suite. Michel Kloeg, eigenaar van Kloeg Collection, vertelt: ‘Wat Hotel St. Joris zo bijzonder maakt, is dat bijna geen enkele kamer hetzelfde is. Elke ruimte is apart bekeken om de inrichting te bepalen. Daardoor hebben de kamers elk een eigen beleving en indeling en blijft Joris verrassen.’ 

Daarbij valt vooral de St. Joris Suite op, met een imposante schouw, goudkleurig vrijstaand bad en dubbele regendouche. 

Personeel gezocht 

Het team ter plaatse is grotendeels ingevuld, maar er staan nog enkele vacatures open. Laura Kloeg, directeur van Kloeg Collection Crew, vertelt dat er binnen het huidige personeelsbestand al veel animo was voor Hotel St. Joris: ‘De basis van het team bestaat uit collega’s die al bij ons werkten, maar dan in een andere functie of op een andere locatie. Het hoofd front office bijvoorbeeld was al bij de eerste keer dat Joris ter sprake kwam enthousiast.’ 

Voor de nog openstaande functies zoekt ze vooral naar collega’s die in de buurt wonen. ‘Zo kan je lekker met de fiets naar het werk. Wel zo gemakkelijk én ook nog eens duurzamer dan met de auto.’ 

Kloeg Collection 

Michel en Sophie Kloeg staan aan het hoofd van Kloeg Collection. Inmiddels is het hele gezin werkzaam bij het familiebedrijf. Kloeg Collection exploiteert luxe 4-sterren vakantieverblijven op verschillende locaties in Zeeland. Naast Hotel St. Joris in Middelburg (2023) en De Timmerfabriek in Vlissingen (2022) zijn dat onder meer ook Hotel Helder in Renesse (2022) en Boutique Hotel Rijks in Goes (2021). Verder behoren tot de Kloeg Collection ook Beach Hotel in Zoutelande, Zeeuws Licht in Dishoek, Hotel West Kaap in Westkapelle, Hotelboot Koningin Emma in Vlissingen en enkele vakantiehuizen en -appartementen in Zeeland.