Drie Nederlandse ijsbereiders gaan op voor Europese finale Gelato Festival World Masters

Drie Nederlandse ijsbereiders gaan op voor Europese finale Gelato Festival World Masters

Gelato Festival World Masters zoekt voor de periode 2022-2025 wereldwijd naar 's werelds beste ijs. De Nederlandse stop was in Breda, waar 22 ambachtelijke ijsbereiders deelnamen aan de zoetste wedstrijd van het jaar, georganiseerd op het hoofdkantoor van Carpigiani Benelux.

Tot de beste ijsbereider van Nederland voor 2023 is uitgeroepen: Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn ‘Seaside Delight’, een verfijnde mascarpone-gelato met duindoornvariatie, gezouten amandel crunch and zeekraal & zeewiermeringue‘on top’.

Winnaar Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn Seaside Delight.
Winnaar Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn Seaside Delight.

Op de tweede plaats is geëindigd Stefan Beerens of Kennis van IJs in Duizel met Imagi, een blend van verse ananas an yuzu gecombineerd met met basilicum doordrenkt kokosijs. De derde plaats is voor Peter ter Laak van Van der Poel ijsmakers in Hengelo met zijn ‘Rose and Raspberry Fool, een delicate Griekse yoghurtijs met rozensmaak met framfozenvariaties, geroosterde amandelen, kokosvlokken en een vleugje limoen.

Europese finale

De geselecteerde ijsbereiders gaan door naar de Europese finale van Gelato Festival World Masters, gepland voor 2025. Smaak, structuur, creativiteit en presentatie zijn daar de vier criteria  die worden gebruikt voor de beoordeling. Ook de keuze van de ingrediënten, het vakmanschap bij het uitwerken van het recept en de visuele uitstraling wegen mee.  

De jury bestond uit Marcel Janssen: eigenaar van IJssalon Florance in Weert; Peter Remmelzwaal: Pastry chef en onderdeel van het Dutch Pastry Team; Nelson Tanate: mede-eigenaar en chef van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle en  Remco Dekker: Chocolatier and Chef Patissier bij Atelier Maré in Breda.

Gelato Festival

Alle deelnemende ijssmaken.
Alle deelnemende ijssmaken.

Het Gelato Festival startte in 2010 in Florence, geïnspireerd door de creatie van het eerste gelato-recept van Bernardo Buontalenti in 1559. Sindsdien heeft het evenement zijn grenzen uitgebreid, eerst naar de rest van Italië, vervolgens naar Europa en de Verenigde Staten, met in totaal 80 festivals.  Onderdeel is het wereldkampioenschap Gelato Festival World Masters 2021, dat in december 2021 werd afgesloten met de overwinning van Adam Fazekas uit Boedapest. Een recordaantal van 3.500 gelato-ambachtslieden werden beoordeeld door internationale jury's.