Van Swoll IJs kiest voor roestvrijstalen lepels: 'Dit is de toekomst'

Van Swoll IJs kiest voor roestvrijstalen lepels: 'Dit is de toekomst'

Wie deze zomer een ijsje komt eten bij Van Swoll IJs in Apeldoorn, krijgt daarbij een roestvrijstalen lepel geserveerd. 'Vooral omdat het de smaak van ons ijs ten goede komt', aldus eigenaar Klaas Brasjen. 'Dat het daarnaast ook duurzaam is en dat onze gasten erg enthousiast reageren, bevestigt alleen maar dat we de juist keuze hebben gemaakt en dat dit de toekomst is.'

‘Eigenlijk is het verhaal heel simpel’, zo laat Brasjen van Van Swoll IJs in Apeldoorn weten aan Misset Horeca. ‘We hadden plastic lepeltjes en hebben ook extra besteld toen we hoorden dat plastic voor eenmalig gebruik zou worden verboden, maar we wisten dat het eindig was. En dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief.’

Het beste voor de smaak van het ijs

Dat alternatief moest het beste zijn voor de smaak van zijn ijs. ‘We stoppen veel energie in het maken van ons ijs en dan moet dat op zijn best smaken als de gast ervan geniet. Hout was voor mijn geen optie, maar we hebben veel geprobeerd. Uiteindelijk hebben we met succes een test gedaan met roestvrijstalen lepels. We kregen heel veel complimenten en leuke reacties, en 99 procent van de mensen koos voor zo’n lepel.’

Desinfecteren, afwassen en oppoetsen

Brasjen heeft er duizend aangeschaft. ‘Wie het ijs opeet in of bij de zaak, krijgt een roestvrijstalen lepel. Deze kan na gebruik in een bak worden gestopt, waarna wij de lepels desinfecteren, afwassen en oppoetsen. Of we al lepels kwijt zijn? Nee hoor, onze gasten zijn blijkbaar erg loyaal.’

Duurzaam

Twee andere zaken die voor de ondernemer een rol hebben gespeeld, zijn duurzaamheid en comfort voor zijn gasten. ‘De lepels worden hergebruikt, dus dat is beter voor het milieu. En het is inmiddels duidelijk dat onze gasten ook enthousiast zijn over de door ons gemaakte keuze.’

Positieve reacties

Hij hoopt en denk iets in gang te hebben gezet met zijn keuze voor roestvrijstaal. ‘Ik heb echt enorm veel positieve reacties gehad van collega-ijssalons. Veel van hen gaven bovendien aan er zelf ook mee aan de slag te gaan. Als ik een frietzaak had, zou ik ook kiezen voor roestvrijstaal en het op deze manier doen.’

Ondernemerschap

Brasjen meent ook dat het hoort bij ondernemerschap. ‘Als je ondernemer bent, dan moet je die ondernemerschap ook tonen. Dat goed voorbeeld doet volgen, is uiteraard geen probleem. Ik was in Apeldoorn de eerste die startte met brede bakken en mooi opgemaakt, en dat zie nu je heel veel. Prima toch!’

Maker en liefhebber

De ondernemer geeft aan verbaasd te zijn over de gevolgen van zijn keuze, maar tegelijkertijd ook weer niet verbaasd te zijn. ‘We hebben er op Facebook melding van gemaakt en daarna is het op een goede manier uit de hand gelopen. Veel media-aandacht, maar zogezegd ook veel positieve reacties. Ik maak niet alleen ijs, maar ben ook een liefhebber. En ik vind mijn ijs ook het lekkerste met een roestvrijstalen lepel.’