Deventer horeca krijgt energiescan aangeboden

Deventer horeca krijgt energiescan aangeboden
De Brink in Deventer

Horecabedrijven in Deventer krijgen een energiescan van de gemeente. Zo wordt duidelijk op welke manieren deze ondernemingen hun energieverbruik kunnen verminderen. Het initiatief komt voort uit de motie 'Duurzame terrassen'.

Terrassenmotie

De terrassenmotie is in november 2023 door de gemeenteraad aangenomen. Daarin wordt het college gevraagd verduurzaming bij horecabedrijven te stimuleren en gebruik van terrasverwarmers te ontmoedigen. Deventer trekt overigens 70.000 euro uit voor het project. Per energiescan vraagt de gemeente ook een bijdrage van het horecabedrijf.

Een energiescan gaat veel verder dan een check naar het verbruik van terrasverwarmers. Deventer stimuleert horecazaken over de hele breedte naar verduurzaming te kijken. ‘De gemeenteraad biedt die ruimte in de motie en daar ben ik erg blij mee’, zegt wethouder Jaimi van Essen (Energie en Economie).

Effectieve maatregel

‘Want op die manier krijgen de bedrijven goed inzicht in het energieverbruik en kunnen op basis daarvan weloverwogen, realistische en effectieve maatregelen worden genomen’, vervolgt de wethouder. ‘Daar is grote milieuwinst mee te boeken.’

Energievreters

Professionele energieadviseurs nemen ook typische energievreters als (verouderde) kook- en koelinstallaties onder de loep. Na de scan volgt vervolgens een gesprek met ondernemers en vertegenwoordigers van de horeca. Daaruit blijkt welke duurzaamheidsmaatregelen mogelijk zijn.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat achter de aanpak en stimuleert haar leden om mee te doen. KHN-afdeling Deventer is dan ook actief betrokken bij dit traject.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.