Lindeboom viert 155 jaar brouwerschap met Willem's Quadrupel

Lindeboom viert 155 jaar brouwerschap met Willem's Quadrupel
Bernd Geelen, directeur Lindeboom Bierbrouwerij met de nieuwe Willem's Quadrupel

Lindeboom Bierbrouwerij uit het Limburgse Neer bestaat dit jaar 155 jaar. Dat wordt gevierd met een limited edtion quadrupel.

De brouwerij in het heuvelachtige Limburgse landschap is uniek te noemen. Het bedrijf ligt midden in het dorp en lijkt ook door omwonenden in de harten gesloten. Deze week was er de feestelijke onthulling van een nieuw bier ter ere van het 155-jarig bestaan.

Pret

De 150ste verjaardag van Lindeboom kon niet gevierd. Corona gooide vijf jaar geleden roet in het eten. Nu is er alsnog een feestje. Dat ‘155 jaar’ geen officieel jubileum is, mag de pret niet drukken.

Bernd Geenen, vijfde generatie en eigenaar van de brouwerij en pas 36 jaar jong, is er trots op dat Lindeboom nog altijd zwarte cijfers schrijft en zich wat betreft afzet voornamelijk richt op lokale horeca. In een tijd van schaalvergroting en overnames bewijst de brouwerij dat onafhankelijkheid en kwaliteit uitstekend samengaan.

‘Daarom heb ik maar eens met de vuist op tafel geslagen’, lacht Geenen. 'We hadden nog nooit een quadrupel gebrouwen. Ik vond dat het daar nu maar eens van moest komen.’ Het resultaat: een goed doordrinkbaar speciaalbier dat niet perse ‘op de rand van het bed’ gedronken hoeft te worden. ‘Deze mijlpaal vieren we niet met toeters en bellen, maar met een bier dat het verhaal vertelt: een Quadrupel als eerbetoon aan waar het allemaal begon.’

Familiebrouwerij

In 1870 richtte Willem Geenen een bierbrouwerij op naast zijn huis bij de tachtig jaar oude linde. Daarmee startte Willem de geschiedenis van een familiebedrijf dat uitgroeide tot een zeldzaam voorbeeld van een zelfstandige familiebrouwerij in Nederland. De brouwerij staat nog altijd op dezelfde plaats.

Over de quadrupel: die is robijnrood, rijk van smaak en gebrouwen in de traditie van Belgische abdijbieren. Het bier rijpt extra lang in de donkere kelders van de brouwerij en ontwikkelt daarin zijn volle karakter: tonen van karamel, gedroogd fruit en zachte kruidigheid, met een verfijnde hopbitterheid als tegenwicht.

‘We hebben meerdere recepturen getest voordat het klopte’, zegt meesterbrouwer Marko Versteeg. ‘Voor ons moest het niet alleen een Quadrupel zijn, maar ónze Quadrupel. We hebben daarbij gezocht naar ingrediënten die dit bier het karakter geven dat het jubileum verdient. Moutsoorten met diepgang, een klassieke gist en hoppen van topkwaliteit. Alleen zo kun je een bier brouwen dat 155 jaar vakmanschap recht aandoet.’

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.