De ministers Veerman van Landbouw en Hoogervorst van Volksgezondheid kondigden donderdag de invoering van de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) aan. Dit systeem dat voor een snellere tracering van levensmiddelen en diervoer moet zorgen, wordt ingesteld op last van Europa. Bij problemen moeten fabrikanten, veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers straks binnen vier uur informatie over de leverancier van grondstoffen en de afnemers kunnen oplepelen.
Te veel dioxine in melk, kipburgers van afgekeurd slachtafval of de vondst van kankerverwekkende stoffen in vitaminencapsules. Geregeld worden producten (tijdelijk) uit de markt gehaald omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Het duurt vaak enige tijd voordat het netwerk van de verspreiding van het onveilige voedsel of diervoer is blootgelegd. Die tracering moet sneller, vindt Europa.
De ALV zal dat voor Nederland regelen. Wanneer voedselproducenten hun leveranciers en afnemers nauwgezet bijgehouden, moet de overheid volgens de twee ministers in geval van een voedselcrisis ‘binnen 24 uur’ dat netwerk in beeld kunnen hebben. Volgens Hoogervorst kunnen risico's voor de volksgezondheid zo sneller voorkomen worden. Veerman verwacht met de ALV de omvang van een eventuele voedselcrisis te kunnen beperken, omdat ‘ongeschikte ingrediënten’ van voedsel en diervoer sneller op te sporen zijn.