De Pronckheer blijft voorlopig spreeuw serveren

De Pronckheer blijft voorlopig spreeuw serveren

Streekrestaurant De Pronckheer in Cothen blijft voorlopig spreeuw serveren. Hoewel eigenaar Arjen Smit door de Vogelbescherming is gesommeerd daarmee te stoppen, doet hij dat pas als er volledige duidelijkheid is over de kwestie. 'Ik heb gebeld met de provincie, maar die kan dat (ook) niet geven.

Bezoekers van Proeverij de Pronckheer in Cothen kunnen daar de komende tijd nog gewoon spreeuw eten, zo schrijft RTV Utrecht op de website. De eigenaar serveert de vogels aan zijn gasten, tot irritatie van de Vogelbescherming.

Laatstgenoemde instantie sommeerde Smit schriftelijk daarmee te stoppen, omdat de spreeuw een beschermde vogel is en niet commercieel mag worden verhandeld. Misset Horeca maakte daarvan afgelopen vrijdag melding.

No waste

De spreeuwen die bij De Pronckheer worden geserveerd, zorgen voor overlast in een nabijgelegen boomgaard en worden daarom afgeschoten. Smit vertelt aan RTV Utrecht dat hij heeft gebeld met de provincie, maar dat die instantie hem (ook) geen duidelijkheid kan geven over het verhaal.

De ondernemer zegt in het artikel dat hij van mening is dat als een dier doodgeschoten wordt om wat voor een reden dan ook, ‘we die in het kader van no waste gewoon op de menukaart moeten kunnen voeren’.

Zo lang over de kwestie geen duidelijkheid is, blijft Smit de vogelsoort serveren. Gasten van het restaurant kunnen de spreeuw gebakken of in een salade bestellen, zo is te lezen in het artikel.

Beschermde vogelsoort

De Vogelbescherming stuurde Smit een brief, waarin is te lezen dat de spreeuw een beschermde vogel is en niet commercieel mag worden verhandeld.

In de afgelopen twintig jaar is het aantal spreeuwen volgens de Vogelbescherming met 40 procent afgenomen. Een woordvoerder laat aan RTV Utrecht onder andere weten dat het niet de bedoeling is een diersoort waarmee het slecht gaat, te serveren.’

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.