Leiderschap gewenst in foodservice

Leiderschap gewenst in foodservice

Te weinig leiders in de Nederlandse foodservicebranche duven het verschil te maken. Tot die conclusie komt Enrique Figee in zijn nieuwste boek. Daarin ...

De directeur van adviesbureau FoodReflection (foto) onderzocht voor de derde maal in vijf jaar de ontwikkelingen in de (Nederlandse) foodservice. Zijn meest recente onderzoek deed hij bij decisionmakers van bedrijven als La Place, Unilever, Campina, Servex en Coca Cola. Het leidde tot het boek 'De Nederlandse Foodservice markt wacht op een geleidelijke transformatie. Leiderschap gewenst!'. De belangrijkste conclusie van het boek is dat te weinig leiders het verschil (durven te) maken.

Boude conclusies

Er is bij de respondenten niet de overtuiging dat er 'door de meeste spelers serieus gewerkt wordt vanuit een duidelijke missie die is gericht op de foodservice markt'. Een andere boude conclusie is dat de kennis die producenten en groothandels hebben van hun klanten als bedroevend wordt ervaren. Verder vinden nagenoeg alle schakels binnen de branche dat er een gebrek is aan gerichte investeringen die zijn gebaseerd op heldere keuzes.

Goedbedoelende managers zwichten

Figee merkt op dat eindejaarsbonussen, de korte termijndruk van kwartaalcijfers voor de aandeelhouders en de daarmee samenhangende jacht naar snel resultaat ervoor zorgen dat goedbedoelende managers zwichten. 'Het leidt tot risicomijdend gedrag in plaats van sustainable ondernemerschap. En dat heb je écht nodig voor rendement op de lange termijn'.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.