Winnend IPA-bier Brand vanaf januari in de horeca

Winnend IPA-bier Brand vanaf januari in de horeca
Johannes Timmermans

De Brand bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers is gewonnen door Jeroen Free. Zijn winnende Indian Pale Ale (IPA) werd als beste van de tien overgebleven finalisten gekozen en zal vanaf januari 2015 in de (Brand)horeca, slijterijen en supermarkten verkrijgbaar zijn.

Volgens de jury was de IPA van Free het beste van de tien overgebleven bieren. Juryvoorzitter Derek Walsh: 'Deze IPA is gebrouwen met een beperkt aantal, goedgekozen ingrediënten. Het is een goed drinkbaar, fris, citrusachtig bier. Geen ouderwetse Engelse IPA.' Winnaar Jeroen Free: 'Ik vond mijn IPA goed, maar dat hij zo goed was dat ik er de Brand bierbrouwwedstrijd mee zou winnen, had ik nooit verwacht. Ik kan me amper voorstellen dat er straks bier te koop is waar mijn naam en mijn portret op staat.'

Verkoop in horeca

Als gevolg van de winst mag Free deze zomer zijn winnende bier samen met de brouwmeesters van Brand brouwen. In januari komt Free's IPA op de markt. Het is dan verkrijgbaar in de Brand-horeca, slijterijen en supermarkten. Het Zwaar Blond waarmee Jacques Bertens vorig jaar de bierbrouwwedstrijd won, maakt inmiddels deel uit van het vaste assortiment Brand bieren. De finale van de Brand bierbrouwwedstrijd was een onderdeel van de Open Brouwerij Dag. Ruim 1500 bierliefhebbers bezochten zaterdag de brouwerij in Wijlre.