nieuws

Venlo wil bierketen kunnen aanpakken

Café

Gemeenten en politie moeten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om in te grijpen bij zogenoemde bierketen. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Venlo woensdag bij de presentatie van een onderzoek door de GGZ naar bierketen in Venlo en Venray.

Venlo wil bierketen kunnen aanpakken

In Venlo staan tussen de dertig en veertig keten, die gemiddeld twee maal per week onderdak bieden aan tussen de tien en twintig jongeren. Die drinken in driekwart van de gevallen met medeweten van hun ouders gemiddeld tussen de tien en twintig glazen bier. Dezelfde cijfers gelden voor Venray.

Bruls wil dat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) het ‘achter de voordeur ingrijpen’ ook voor dit soort activiteiten mogelijk maakt.

Venlo wil geen ‘heksenjacht’ op de keten, maar wel een regionale aanpak. Anders gaan jongeren naar een andere gemeente, als alleen Venlo maatregelen treft, vreest Bruls.

Het verontrust Bruls dat jongerenwerkers over het algemeen positief staan jegens de keten. ‘Die heb ik als eerste op mijn lijstje met afspraken staan’, kondigde Bruls aan.

‘Ik snap hun dilemma wel, zij willen een vertrouwensband houden. Maar 12- of 14-jarigen die met een alcoholprobleem zitten, kunnen thuis en op school niet meer functioneren. We moeten ingrijpen.’

Bruls wijst erop, dat er landelijk praktisch geen onderzoek naar drinken in keten is gedaan. ‘Je hoort ouders vaak zeggen: leuk dat zo’n keet er is, dan hebben we het tenminste onder controle. We moeten ouders hierop aan kunnen spreken en anders zelf kunnen ingrijpen achter de deur. Die jeugdigen moeten naar school om een goede plek te kunnen veroveren, en dat kun je niet als je bij herhaling ladderzat bent en daags daarna een kater hebt’.

Reageer op dit artikel