nieuws

Amsterdam zet zich schrap voor Oranjefeest

Café

De spelers en begeleiders van het Nederlands elftal hebben weer Nederlandse bodem onder de voeten. Gisteren landde hun vliegtuig onder begeleiding van twee F-16’s op Schiphol. Op de luchthaven hadden ze geen last van Oranjesupporters en verkeerschaos, zodat het sportieve gezelschap gewoon met de bus in plaats van een helikopter naar het spelershotel kon.

Amsterdam zet zich schrap voor Oranjefeest

Het elftal krijgt dinsdag voorafgaand aan de huldiging op het Museumplein toch een feestelijke rondvaart door Amsterdam. Eerder zou Oranje alleen een vaartocht maken het de wereldbeker zou winnen. De gemeente heeft in overleg met de spelers besloten wel een rondvaart in het programma op te nemen. Ook spelen veiligheidsoverwegingen een rol, aangezien de bezoekers hierdoor zo veel mogelijk worden verspreid.

De politie verwacht ongeveer een miljoen bezoekers. Ze zet zeker 1800 politiemensen in, waaronder twee pelotons ME van de Koninklijke Marechaussee en een peloton uit België. Ook zijn zevenhonderd toezichthouders actief en tweehonderd verkeersregelaars.

Vanaf acht uur ’s ochtends geldt een vaarverbod op de Herengracht. Volgens de politie is het wel mogelijk met een eigen boot mee te varen, zij het op afstand achter de tocht.

Grote delen van de binnenstad worden afgezet voor de huldiging. Vervoersbedrijf GVB heft de tramlijnen 10, 16 en 25 tijdelijk op. Andere trams en bussen rijden een aangepaste route en rijden niet in het centrum. De Nederlandse Spoorwegen zetten langere treinen in om de honderdduizenden fans naar Amsterdam te vervoeren. In de treinen geldt een strikt alcoholverbod. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan rekening te houden met extra reistijd rond de hoofdstad.

Het Nederlands elftal arriveert rond half drie per helikopter op het Marinecomplex in het centrum van Amsterdam. In de ochtend doen de spelers Den Haag aan waar ze een bezoek brengen aan demissionair premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix. De vaartocht begint om kwart voor drie en duurt ongeveer twee uur. Na de vaartocht wordt het Nederlands elftal op het Museumplein gehuldigd. Radio 538 organiseert hier een feestelijk programma, dat rond 12.00 uur begint met muziek. Wolter Kroes en de Gebroeders Ko treden op. De rest van het programma is nog geheim. Het feest eindigt naar verwachting rond zeven uur.

Korpschef Bernard Welten roept bezoekers op ,,zich beschaafd” te gedragen. ,,Matig uw alcoholgebruik en let op uw buurman. Draag zelf bij aan het welslagen van het feest.”

De NOS volgt Oranje vanaf 10.30 uur in een zeven uur durende marathonuitzending. SBS 6, die om half drie met de uitzending begint, heeft na de vaartocht het alleenrecht op interviews met de spelers op het erepodium en backstage.