nieuws

Baantjermuseum in café Heffer open

Café

Het Baantjermuseum boven het Amsterdamse café Heffer werd dit weekend geopend in bijzijn van de misdaadschrijver en voormalig politieman Appie Baantjer.

Baantjermuseum in café Heffer open

‘Alle momenten uit mijn leven komen hier weer terug. Dat voelt vreemd’, zegt Baantjer (84) in De Volkskrant.

Het museum herbergt naast manuscripten en politieattributen uit de jaren zestig een knipsel van het korte verhaal dat hij in 1950 onder naam van zijn moeder instuurde voor een wedstrijd (gedeelde tweede prijs, 75 gulden).

Vlakbij Heffer in de Warmoesstraat was het politiebureau gevestigd waar Baantjer in 1955 begon als rechercheur en waar hij inspiratie opdeed voor de populaire boeken rond De Cock (‘met cee-ooo-cee-kaa’).

Café Heffer heeft dezelfde bruine kroegsfeer als het café van Lowietje in de latere televisieserie, waar onder genot van een neutje menig moord werd opgelost.

Baantjer trekt veel publiek weet ook initiatiefnemer van het museum, Raoul Serrée van het bedrijf Van Aemstel Produkties: ‘Wij organiseren Baantjerspeurtochten in deze buurt, waarin groepen op zoek gaan naar het lijk. Het is toch mooi dat we nu onze deelnemers na afloop in Baantjersfeer kunnen opvangen?’

Serrée heeft naar eigen zeggen ‘het hele huis’ van de schrijver mogen leeghalen. ‘Hij vond het prachtig, we mochten alles gebruiken.’

Baantjer zelf verbaast zich er vooral over wat er allemaal aan oude spullen is teruggevonden. ‘Die typemachine waarop ik mijn eerste verhalen schreef, heb ik ooit nog voor 25 gulden verkocht aan mijn maat Robert van Dijk.’

Het bestaan van politieman heeft hij op zijn 60ste opgegeven, maar de boeken over De Cock bleef Baantjer met een gemiddelde van twee stuks per jaar trouw publiceren. Daar komt binnenkort een eind aan; hij werkt aan de zeventigste en allerlaatste aflevering: De Cock en de moord in gebed. Appie Baantjer houdt duim en wijsvinger een halve centimeter uit elkaar: ‘Nog maar zo’n stukkie, dan is het voor altijd klaar.’

Reageer op dit artikel