nieuws

Bier & Gastronomie Award voor Dégust in Hoogeveen

Café

Dégust in Hoogeveen is de trotse bezitter van de vierde Bier & Gastronomie Award. De twee andere genomineerden voor de prijs van het Biergenootschap der Lage Landen, die woensdag werd uitgereikt tijdens de Horecava in Amsterdam RAI, waren Brouwcafé Scheveningen en de Jopenkerk in Haarlem.

Bier & Gastronomie Award voor Dégust in Hoogeveen

Eigenaren Doinja Karmelk en Maurits Harmsen eindigden vorig jaar op de tweede plaats in de wedstrijd, die de beste bier-spijscombinatie beloont. ‘De finaleplaats van 2011 was erg onverwacht, omdat we toen nog geen jaar bezig waren’, reageerde chef-kok Karmelk. ‘We waren aangemeld door onze vertegenwoordiger van Heineken.’

Dit jaar mochten ze nog een trede hoger gaan staan. Het leidde tot twee oprecht blije reacties op het podium direct na de bekendmaking van de winnaar. ‘In maart zijn we twee jaar open. Dat we nu al deze prijs mogen winnen, is fantastisch. Het publiek in Hoogeveen omarmt onze formule, dat is onze grootste stimulans.’

Gevraagd naar de sterke punten, antwoordden beide ondernemers. ‘We zijn er altijd allebei. Als één van ons er niet is, dan gaat de deur op slot. We werken veel met kleine brouwerijen, waardoor we in het bezit zijn van bijzondere bieren en de diversiteit groot is. En verder onze passie voor bier en spijs.’ Door Harmsen nog aangevuld met: ‘Dunja heeft een eigen handtekening en een heel duidelijke signatuur.’

Koken met bier is niet moeilijk, aldus Karmelk. ‘Maar de hop maakt het wel lastig, en bier wordt bitter. Als ik een nieuw gerecht bedenk, dan bespreken we dat en bekijken we welk bier we erbij kunnen serveren. Komt Maurits thuis met een nieuw bier, dan gaan we op zoek naar passende smaken.’

Twee voorbeelden. Karmelk: ‘Op onze kaart staat het hele jaar konijn gestoofd in bier. We passen het bier aan de seizoenen aan. Een andere bier-spijscombinatie is met Lady Blue-kaas uit Drenthe. Normaal gesproken serveer je bij kaas een bitter bier, maar dat is in dit geval gewoon vies. Wij serveren het met een trippel met fruittonen.’

Reageer op dit artikel