Bierbrouwerij in eeuwenoud café

Bierbrouwerij in eeuwenoud café

Bierbrouwerij Mommeriete verhuist van landgoed De Groote Scheere in het Overijsselse Holthone naar het nabijgelegen Gramsbergen. Gert en Carina Kelder hebben daar het eeuwenoude schipperscafé van de familie Boonstra gekocht.

‘Het was echt een unieke kans voor ons’, zegt Carina Kelder in De Stentor. ‘Wij waren al een tijd op zoek naar een andere locatie. Toen we hoorden dat Boonstra zou stoppen met het café zijn we in gesprek geraakt en hebben het eerste recht op koop gekregen.’ Gert Kelder vult aan: ‘We willen graag bij de brouwerij wonen. Dat is een noodzaak om overdag open te kunnen zijn met een proeflokaal en in verband met onze schoolgaande kinderen.’

Het schipperscafé bij de brug over het Kanaal Almelo - De Haandrik is volgens het tweetal een prachtige plek, vooral omdat daar de wandelaars van het Pieterpad vanuit het noorden Gramsbergen binnen komen. ‘En de sfeer van het pand is natuurlijk erg belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat we het café met het volledige interieur hebben kunnen kopen. En dat laten we natuurlijk onveranderd’, zegt Carina Kelder.

In de ruimte naast het aan ongeveer 30 personen plaats biedende café komen de koperen brouwketels te staan. Via een deur krijgen bezoekers daar zicht op. Oude schuren achter het pand worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe ruimte in de stijl van het café. Daar komen onder meer de opslagtanks te staan, worden de voor het brouwen benodigde ingrediënten opgeslagen en komt de apparatuur voor het bottelen neergezet.

De verbouwing begint pas over enkele maanden. Daarom gaat het brouwen voorlopig verder op landgoed De Groote Scheere. Het café annex proeflokaal in Gramsbergen gaat wel al open.

Verder komt er een verkoopruimte, waar naast bier producten te koop zijn die met bier hebben te maken. Zoals de bierkaas, bierijs en bierworst, allemaal van lokale, ambachtelijke producenten.

Bierbrouwerij Mommeriete is een uit de hand gelopen hobby van Gert en Carina Kelder. Het stel begon jaren geleden op de slaapkamer van hun woning in Gramsbergen. Met de koop van het café in Gramsbergen zijn de Kelders dus weer terug op het oude nest.

‘De inspiratie was een speciaalbier met hoge gisting uit België. In het begin was het steeds experimenteren met recepten, gisten en ingrediënten.’ De hobby groeide uit, in 2003 werd voor het feest Gramsbergen Lichtstad een feestbier gebrouwen en in 2004 verhuisde de brouwerij naar landgoed De Groote Scheere.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.