nieuws

Commotie over doorkijkspiegel op wc

Café

Strandpaviljoen Parnassia in Bloemendaal aan Zee heeft een nieuwtje: een doorkijkspiegel op het herentoilet. Mannen kijkend plassend naar buiten, terwijl vrouwen aan de andere zijde nietsvermoedend zich voor de spiegel optutten. De vrouwen voelen zich begluurd.

Commotie over doorkijkspiegel op wc

De doorkijkspiegel op het herentoilet is een idee van architect Erik Jan Vermeulen. ‘Waar het om gaat, is dat iedereen van het mooie uitzicht kan genieten. Dus ook de heren die staan te plannen. Het is spelen met conventies. En er zit een stukje humor in’, stelt Vermeulen in De Telegraaf.

Vrouwen kunnen de toiletconstructie, die onderdeel uitmaakt van een verbouwing, niet waarderen. Zij voelen zicht begluurd wanneer ze zich optutten voor de spiegel in een opfrisruimte en aan de andere zijde van het glas een man staat te wateren.

Na klachten van vrouwelijke gasten heeft Parnassia besloten stickers te plakken op de spiegel, die gasten erop attenderen dat de andere zijde van de spiegel een doorkijkruit is. Medewerkers van Parnassia maken geen gebruik van het toilet. Zij hebben een eigen personeels-wc.