nieuws

Discoboot Veronica niet welkom

Café

Het voormalige zendschip van Radio Veronica komt niet naar Waalwijk. De gemeente heeft om veiligheidsredenen het plan afgeblazen om de discoboot vanuit België naar Nederland te halen. Dat maakte Ben Scholten, voorzitter van de afdeling Waalwijk van Koninklijk Horeca Nederland, dinsdag bekend.

Discoboot Veronica niet welkom

‘Ik vind het onvoorstelbaar jammer’, aldus Scholten. De tot danscafé omgebouwde boot ligt al vijf jaar in de haven van Antwerpen. Toen de horecaondernemer erop werd gewezen dat het Vlaamse schip een nieuwe huurder zocht, poogde hij het schip naar zijn woonplaats te halen. Het zou daar dienst moeten doen als discotheek.

Scholten had goede hoop, omdat de gemeente zich vorig jaar had uitgesproken voor de vestiging van een kleinschalige discotheek in Waalwijk. De gemeente heeft na vier maanden laten weten dat de vestiging van de boot met name als gevolg van externe veiligheidsaspecten niet mogelijk is. Voor een aantal bedrijven in de haven geldt namelijk dat zich binnen een bepaalde straal geen grote groepen mensen mogen bevinden.

De horecaman heeft wel begrip voor het eindoordeel. ‘Maar ik heb er minder begrip voor dat het zo lang heeft moeten duren.’ Overigens gaat de gemeente Waalwijk wel op zoek naar een geschikte locatie voor een andere uitgaansgelegenheid.

Scholten trekt zijn handen af van het voormalige zendschip. ‘Niet alleen vanwege de emotie en de teleurstelling. Een procedure kan lang duren en ik zou vanaf september huur moeten gaan betalen voor de boot, omdat het contract van de huidige huurder dan afloopt.’

Hij hoopt dat ondernemers uit andere Nederlandse steden de boot naar hun stad proberen te halen. Zakenmannen uit Rotterdam en Amersfoort hebben al interesse getoond.

Norderney, zoals de officiële naam van het schip luidt, werd in de jaren ’60 gekocht door piratenzender Veronica. Tien jaar lang kwamen de uitzendingen vanaf zee, totdat een internationale wet in 1974 hieraan een einde maakte. Sindsdien hebben diverse ondernemingen de boot gebruikt als horecagelegenheid.

Reageer op dit artikel