nieuws

Discotheken doordeweeks kinderopvang

Café

Nu steeds minder jongeren zich uitleven in de discotheek en de omzet achterblijft, verandert de dansvloer doordeweeks meer en meer in een podium voor autoshows, vergaderingen of zelfs kinderopvang. Dat signaleren onderzoekers van Van Spronsen & Partners Horeca-advies en Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Discotheken doordeweeks kinderopvang

‘Het grootste probleem is dat een disco een groot deel van de week leeg blijft. Het geld moet in enkele uurtjes op vrijdag en zaterdag worden verdiend’, zegt woordvoerder Guido Verschoor van de horeca-adviesgroep in De Telegraaf. Hij adviseert eigenaren om hun vaak mooie en grote zalen ’s middags voor andere doeleinden te gebruiken.

Zo is de adviesgroep in gesprek met de Stichting Kinderopvang om te kijken of doordeweeks kinderen in disco’s kunnen worden opgevangen. ‘Er mag straks toch niet meer gerookt worden, dus dat is ideaal voor kinderen. Nadeel is wel dat er vaak weinig daglicht in een disco binnenkomt.’

Klappen

Discotheken zitten al enkele jaren in de hoek waar de klappen vallen en het aantal is in tien jaar teruggelopen van 440 in 1997 naar 326 nu. Ook de bezoekersaantallen kelderen. Jongeren drinken thuis in en komen laat of zelfs helemaal niet naar grote danstenten. De disco lijdt ook onder internet, waar de jeugd nu massaal afspraakjes maakt. Dat gebeurde voorheen op de dansvloer.

Meer en meer horecabazen volgen de adviezen op en stellen hun disco op rustige uren beschikbaar voor (mode)shows of als vergaderzaal. Dalende bezoekersaantallen maken uitbaters creatief, merkt KHN.

Schilderen en skippyballen

‘Je spreekt een nieuwe doelgroep aan en dat is hard nodig’, weet Esther Herber, sectorvoorzitter van discotheek- en zaalbedrijven. ‘Sommige ondernemers geven autoshows, anderen verhuren de locatie voor vergaderingen. Daarmee zijn ze zelfs concurrerend met reguliere bedrijven’, zegt ze in De Telegraaf.

In discotheek Alcazar in Puttershoek is bijvoorbeeld op zondag een buffet. ‘De kleintjes worden vermaakt door een nanny, die ze laat schilderen, kleuren en skippyballen’, zegt mededirecteur Jan van der Pligt. ‘Ook hebben we festivals voor senioren- en shantykoren en houden we culturele middagen.’