nieuws

KHN dreigt met negeren rookverbod

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dreigt minister Ab Klink dat het niet langer achter het rookverbod kan staan. KHN eist dat Klink voor de komende Ledenvergadering op 9 december met een duidelijk antwoord komt op een vijftal knelpunten.

KHN dreigt met negeren rookverbod

Donderdagavond 13 november kwamen het Landelijk Bestuur, de regiovoorzitters en sectorvoorzitters van KHN bij elkaar om te praten over de chaos die er in de horeca is sinds de invoering van het rookverbod per 1 juli. Vooral de laatste tijd zetten, in strijd met het rookverbod, steeds meer cafés de asbak weer op tafel.

Unaniem is tijdens de bijeenkomst geconcludeerd dat de minister nauwelijks heeft gereageerd op de desastreuze gevolgen van het rookverbod, meldt KHN. De leden eisen daarom dat minister Klink voor de komende Ledenraad op 9 december met een duidelijk antwoord komt op de volgende knelpunten:

1. Handhaven van het rookverbod en anders rookverbod opheffen.

2. Roker strafbaar stellen, zoals in bijna alle Europese landen.

3. Compensatieregeling voor zwaar gedupeerde ondernemers.

4. Illegale zuipketen aanpakken.

5. Gemeenten moeten zich soepel opstellen.

Wanneer de antwoorden van minister Klink op de bovenstaande knelpunten niet bevredigend zijn, dan stelt de branchevereniging dat het niet langer achter het rookverbod kan staan.

‘Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod. Nu moet de overheid zijn werk gaan doen’, aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten.

KHN laat verder weten dat zwaar gedupeerde ondernemers naar alle redelijkheid worden gecompenseerd. Deze groep krijgt ook nog eens een verhoging van de bieraccijns, schrijft KHN. ‘We willen dan ook dat die niet doorgevoerd wordt’.

Reageer op dit artikel