nieuws

Klink berust in negeren rookverbod

Café

Minister Ab Klink van Volksgezondheid accepteert dat steeds meer cafés het rookverbod negeren. Hij heeft besloten geen extra maatregelen te nemen, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

Klink berust in negeren rookverbod

Uit onderzoek van bureau Intraval blijkt dat sinds begin vorig jaar het aantal cafés waar wordt gerookt per kwartaal 5 tot 10 procent stijgt. Vorige week werd bekend dat 41 procent van de café-eigenaren het rookverbod negeert.

Volgens de woordvoerder van Volksgezondheid ziet het ministerie hierin ‘geen aanleiding voor nieuw beleid’. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) blijft controleren, maar scherpt haar aanpak niet aan door meer controles of hogere boetes. Ze bevestigt dat de naleving van het rookverbod achterblijft.

Rookverbod

Cafés zijn de enige in de horeca die het rookverbod niet naleven. Hotels, snackbars, restaurants en sportkantines houden zich er bijna allemaal aan.

Cafés negeren het rookverbod steeds openlijker. Het aantal cafés dat de bordjes weghaalt waarop staat dat de zaak rookvrij is, stijgt volgens Intraval sterk. Bij de meting in februari had 54 procent van de cafés zo’n bordje. In april was dat gezakt tot 35 procent.

In een poging de handhaving van het rookverbod te verbeteren, heeft VWA op 6 april een brief gestuurd naar 15.000 cafés. Daarin vraagt het ministerie de cafés zich te houden aan de Tabakswet.

Reageer op dit artikel