nieuws

Pijprookgilde lapt rookverbod aan zijn laars

Café

Pijprookgilde Dorus Rijkers uit Den Helder is van plan op 1 juli het rookverbod in de horeca te negeren. De maandelijkse demonstratie wedstrijdpijproken gaat gewoon door in herberg Neptunus in de marinestad.

Pijprookgilde lapt rookverbod aan zijn laars

Dit heeft gildelid en initiatiefnemer van de actie Joop van der Heiden donderdag gezegd.

Met deze actie wil het gilde een proefprocedure uitlokken bij de strafrechter en de bestuursrechter. De vereniging meent dat wedstrijdpijproken een besloten aangelegenheid is en vraagt zich af of de rechter deze mening deelt. Wanneer dat zo is, kan het gilde zijn maandelijkse bijeenkomsten pijprokend voortzetten.

Fervent pijproker Van der Heiden heeft de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) verwittigd. ‘Wij willen dat ze handhavend optreden en vinden het raar als ze niet komen.’ De VWA liet in een reactie weten van de plannen van het gilde op de hoogte te zijn, maar er geen speciale aandacht aan te besteden. ‘We controleren zoals we dat altijd doen.’

Meer weten over het rookverbod? Bekijk dan onze speciale rookpagina. Vergeet niet een relevante tip te geven. U maakt dan kans op een fraaie prijs.