Reorganisatie voor Buma/Stemra

Reorganisatie voor Buma/Stemra

De veel bekritiseerde auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat reorganiseren. Het bestuur wordt gehalveerd, de organisatie krijgt een onafhankelijke voorzitter en de leden krijgen een eigen raad naast het bestuur.

Tijdens een ledenvergadering in het Krasnapolsky Hotel in Amsterdam stemde eind vorige week een grote meerderheid van de leden voor maatregelen die de basis zijn voor hoe Buma/Stemra moet worden bestuurd.

Na de reorganisatie bestaat het bestuur nog uit 12 leden; nu zijn dat er nog 24. Ook de nieuwe ledenraad telt 12 leden. In mei worden het nieuwe bestuur en de nieuwe ledenraad benoemd.

Salarissen

Buma/Stemra heeft sinds eind vorig jaar een nieuwe tijdelijke voorzitter: voormalig hoofdofficier van Justitie Leo de Wit. Of hij doorgaat na de reorganisatie, kon een woordvoerder niet zeggen.

Onlangs bood een bestuurslid de componist Melchior Rietveldt hulp aan misgelopen auteursgelden te innen, in ruil voor een vergoeding. Daarnaast klaagde de Tweede Kamer over salarissen van bestuurders van auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra.