nieuws

Rookfeesten vlak voor verbod

Café

Met het oog op het naderende rookverbod wordt er dezer dagen extra flink gepaft in horecagelegenheden. Op diverse locaties houden uitbaters rookfeesten waarbij de gasten onbekommerd en naar hartenlust de laatste ‘hijsen’ kunnen nemen, voordat het rookverbod in de horeca in de nacht van maandag op dinsdag van kracht wordt.

Rookfeesten vlak voor verbod

Hotels, cafés en pop- en cultuurcentra houden afscheidsfeesten voor de sigaret en sigaar. Zo was er vrijdag een rookfeest in het Amsterdamse hotel l’Europe, waar na het betalen van een fikse entree onbeperkt sigaren werden uitgedeeld. Bezoekers van het SJU Jazzpodium kregen een dag eerder gratis sigaretten tijdens de thema-avond Smokin’ Jazz.

Het Haagse poppodium Het Paard houdt maandag een Rook & Smoke-avond. Tijdens de avond zijn er nummers te horen waarin de peuk wordt bezongen en geprezen. Bij het Filmhuis Cavia in Amsterdam zijn maandag oude sigarettenreclames en films met rokende filmsterren erin te zien. Het is voor een keer toegestaan een peuk op te steken in de bioscoop.

De Achterhoekse rockband AC/Dixi organiseert op de vooravond van het rookverbod in bar de Blitz in Groenlo een feest, waar de band haar strijdlied Antirookverbod ten gehore brengt. Ook worden er gratis sigaretten uitgedeeld. De band bood vorig jaar op Wereld Rokersdag minister Klink van Volksgezonheid een petitielijst met 100.000 handtekeningen aan, voor het intrekken van het voorgenomen rookverbod.

In Nijmegen hield café St. Anneke Rook je Rot, een evenement waarbij de cafédeuren dicht gingen, de ventilatie uit bleef en de sigarettenrook de boventoon voerde. Aan het rookfeestje ging behoorlijk wat rumoer vooraf.

‘Toen was roken nog heel gewoon’. Dat was de ludieke naam van het rookfeestje dat zondagavond gehouden werd in café De Verleiding in Roermond. Compleet in stijl van de bekende tv-serie ‘Toen was geluk nog heel gewoon’, dus met tapijtjes, doordrukasbakjes en glaasjes sigaretten op tafel. En onder dikke rookwalmen werd gerookte zalm en salade met rookvlees geserveerd.

Volgens gast (en verwoed roker) Stan Mertens zal er in ‘horeca Nederland nog veel gesproken worden over dit toch wel vreemde besluit’. Mertens maakt zich zorgen over meer betutteling. ‘Zo ontstaat al snel de vraag Mag er straks alleen nog maar geschonken worden na vijven?’ De eigenaresse van De Verleiding, Daniëlle Mertens, sloot om 02.00 uur de zaak met de woorden: ‘Ik heb er tabak van!’

Bekijk ook onze speciale rookpagina.

Reageer op dit artikel