nieuws

Volendam wil sobere jaarwisseling

Café

De burgemeester van Volendam heeft de horeca van zijn stad opgeroepen om het rustig aan te doen rond oud en nieuw. Het is op 1 januari precies tien jaar geleden dat 14 jongeren omkwamen bij een brand in feestcafé ’t Hemeltje.

Volendam wil sobere jaarwisseling

‘Ik doe een beroep op de horeca in het centrum om tenminste tot 13.30 uur geen feestelijkheden te organiseren’, zegt burgemeester Willem van Beek in een Twitterbericht. Ook vraagt hij cafés om geen drank te schenken.

Om 12.30 is er een herdenking voor de slachtoffers bij het monument aan de dijk, tegenover ’t Hemeltje. Van Beek doet een beroep op horecaondernemers om tot afloop van die herdenking geen festiviteiten te organiseren en alcohol te schenken.

Tien jaar

Tijdens de jaarwisseling is het tien jaar geleden dat in de vroege nieuwjaarsochtend van 2001 een felle brand woedde in de feestzaal op de tweede verdieping van ’t Hemeltje. Kerstversiering vatte vlam door sterretjes, waarna de brand uitbrak. Uiteindelijk stierven veertien jongeren en liepen 180 mensen brandwonden op.

In de nasleep van deze ramp is er veel veranderd in voornamelijk brandveiligheid van horeca, zoals het verplicht impregneren van kerstversiering en strengere controles op branddeuren en andere maatregelen.

Herdenkingsplaats

De gemeenteraad van Volendam heeft eerder dit jaar ingestemd met het voorstel van het college om het pand waarin café ’t Hemeltje in Volendam is gevestigd, op te knappen. De gemeente heeft €704.000,- beschikbaar om het pand waarin ’t Hemeltje en de onderliggende cafés Wirwar en De Blokhut zich bevinden, onder handen te nemen. Sinds de brand in 2001 is niets meer met ’t Hemeltje gebeurd. In de plannen is opgenomen dat in de feestzaal waar de fatale brand woedde, een herdenkingsplaats komt.

Reageer op dit artikel