nieuws

Rookverbod kost ruim drieduizend cafés de kop

Café

Sinds het rookverbod in de Belgische horeca twee jaar geleden van kracht werd, zijn er in België 3.014 cafés verdwenen. Dat meldde woensdag de krant La Dernière Heure op basis van cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Rookverbod kost ruim drieduizend cafés de kop

Volgens het NSZ is het aantal faillissementen en/of sluitingen sinds 1 juli 2011 met 34 procent gestegen, terwijl het aantal nieuwe cafés met 22 procent daalde. Het rookverbod is de voornaamste oorzaak daarvan, aldus het zelfstandigensyndicaat.

Rookverbod Nederland

Maandag 1 juli is het in Nederland precies vijf jaar geleden dat het rookverbod werd ingevoerd. In 2008. Een jaar later, in 2009 ging het Groningse café De Kachel als eerste naar de rechter met als resultaat een lange reeks zaken en uitspraken. Recent werd de uitzonderingsregel voor kleine cafes zonder personeel van tafel geveegd. De minister heeft aangekondigd dat met ingang van juli 2014 de gehele horeca weer rookvrij wordt.