nieuws

Ook in Arnhem behoefte aan soepel alcoholbeleid

Café

Coalitiepartij D66 in Arnhem wil dat jongeren die op 31 december 16 jaar zijn, de komende 2 jaar alcohol mogen drinken in uitgaansgelegenheden. Ook Katwijk is van plan 16- en 17-jarigen die na 1 januari alcohol drinken in de horeca te gedogen.

Ook in Arnhem behoefte aan soepel alcoholbeleid

D66 in Arnhem wil dat er in de stad wordt gedoogd omdat het volgens de partij niet val uit te leggen ‘dat iemand die op oudjaarsavond volkomen legaal een biertje drinkt in een disco, dat op 1 januari ineens niet meer mag doen’, zegt raadslid Hans de Vroome van D66 in Arnhem.

Op grond van de nieuwe drank- en horecawet is alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar vanaf 1 januari verboden. Gemeenten moeten dit in hun lokale verordeningen regelen. Arnhem heeft dat gedaan, maar volgens D66 moet handhaving van deze leeftijdsgrens geen prioriteit krijgen. ‘Burgemeester Herman Kaiser moet daar soepel mee omgaan’, bepleit de fractie.

D66 denkt dat de groep jongeren tussen 16 en 18 ‘tussen de wal en het schip terechtkomt. Waar ze elkaar voorheen troffen in kroeg of discotheek, mag zometeen de helft daar geen biertje meer drinken.’ De jongeren zullen dan op andere plekken dan de horeca gaan drinken. De Vroome: ‘Het is bekend dat de meeste gevallen van alcoholmisbruik onder jongeren, zoals comazuipen, buiten het reguliere circuit plaatsvinden.’

Burgemeester Wienen van Katwijk is ook voornemens 16- en 17-jarigen die na 1 januari alcohol drinken de komende twee jaar nog niet te beboeten. Hij denkt dat deze groep op straat gaat hangen en zorgt voor overlast als hij direct gaat handhaven.

Praat mee over dit onderwerp op Misset Horeca Connect en laat ons weten wat u gaat doen na 1 januari.

Reageer op dit artikel