nieuws

Eerste nieuwe pils voormalig Olm-directeur uitgeleverd

Café

De oud directeur van Olm bier, Mark Schneider, is terug met een nieuwe brouwerij: Princen. In oktober 2011 werden zowel hij persoonlijk als zijn brouwerij Olm Bier failliet verklaard. Nu opent hij in Halfweg de eerste nieuwe Nederlandse pils-brouwerij in jaren. De eerste fusten worden nu uitgeleverd.

Eerste nieuwe pils voormalig Olm-directeur uitgeleverd

‘Binnen nu en twee weken gaan we echt goed draaien’, zegt Mark Schneider. In Halfweg – tussen Haarlem en Amsterdam – heeft hij een nieuwe brouwerij gerealiseerd met een capaciteit van 30.000 hectoliter per jaar. Eind mei kwam het eerste pils uit de lagertanks en inmiddels worden de eerste fusten uitgeleverd. Voor een 50-liter fust Princen pils betaalt de horecaondernemer 82,50 euro. Dat Schneider de pilsmarkt weer zou betreden met een eigen bier onthulde hij in september vorig jaar al.

In eerste instantie komen er twee Princen bieren op de markt. Een ‘gewoon’ pils dat zowel gefilterd als gepasteuriseerd is en een ongefilterde en ongepasteuriseerde versie. ‘Een soort speciaalbier.’ Beiden met 5 procent alcohol. Later dit jaar komt er ook nog een lichter biertje bij met 3,8 procent alcohol. ‘Een lager-achtig type.’

Bierfraude

De terugkomst van Schneider op de biermarkt is bijzonder. In de zomer van 2011 werd Schneider door Heineken beschuldigd van bierfraude op grote schaal. Volgens Heineken verkocht Olm Bier goedkoop bier aan cafés die een contract hadden met Heineken. Heineken werd door de rechter in het gelijk gesteld, wat er uiteindelijk toe leidde dat Schneider en zijn brouwerij Olm Bier failliet werden verklaard.

‘In de tussenliggende jaren ben ik een beetje bier blijven leveren, en met dit project bezig geweest. Het is natuurlijk niet makkelijk om de financiering voor een project als dit rond te krijgen.’ Werd de productie van Olm bier nog uitbesteed, dat wilde Schneider met zijn nieuwe Princen bier niet meer. ‘Door zelf te brouwen heb je de kwaliteit veel beter in de hand.’ Zijn brouwinstallatie is deels nieuw, deels tweedehands.

Heineken

Aan belangstelling voor zijn pils geen gebrek, zegt hij. ‘De markt is verdeeld onder een paar grote merken. Er is onder vrije horecaondernemers duidelijk behoefte aan een kleiner pilsmerk voor een reële prijs.’ Voor een 50-liter fust Princen pils betaalt de horecaondernemer 82,50 euro. ‘Maar we zijn wel een beetje flexibel natuurlijk.’ Schneider zegt alles te kunnen leveren om het bier optimaal te tappen. Dus inclusief tapruiters, vilten en glazen. Oud-Heineken jurist Vincent Sturkenboom is directeur van de nieuwe brouwerij. Schneider zelf noemt zich ‘onbezoldigd bestuurder’ van de onderneming.

Bij de brouwerij in Halfweg is ook een proeflokaal gerealiseerd waar workshops gegeven kunnen worden. Ook kunnen afnemers hier met hun gasten komen voor een proeverij of rondleiding.

Reageer op dit artikel