nieuws

Inschrijving Dutch Barista Championship van start

Café

De inschrijving voor de voorrondes van het Dutch Barista Championship (DBC) is gestart. Op 27 oktober vinden die voorrondes plaats, waarvan de beste barista’s zich nogmaals mogen meten tijdens het DBC, begin 2015.

Inschrijving Dutch Barista Championship van start

Tijdens de voorrondes moeten de deelnemers, net als bij het ‘echte’ DBC, binnen vijftien minuten twaalf koffies presenteren aan de jury: vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier signature drinks. Telkens moeten de vier zo identiek mogelijk zijn.

Terwijl de deelnemers hun dranken bereiken en serveren, geven zij ook een presentatie: ze vertellen over hun vak en geven uitleg over hun keuze van koffie, servies en andere toebehoren.

Jury

De jury beoordeelt de geserveerde dranken en let daarnaast op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap. Die jury bestaat uit zeven leden: een hoofdjurylid dat niet meeproeft maar het proces bewaakt, twee technische juryleden en vier smaakjuryleden.

De beste barista’s van de voorrondes gaan door naar het DBC, dat begin 2015 wordt gehouden. De Nederlands kampioen mag vervolgens naar het WBC, dat in april in Seattle wordt gehouden. In 2008 werd Nederlands Kampioen Liesbeth Sleijster op het WBC derde.

Coen van Sprang

Het DBC wordt sinds 2002 georganiseerd, toen brander Peeze met het initiatief startte. Intussen heeft de Nederlandse afdeling van Specialty Coffee Association Europe (SCAE) dit overgenomen.

Begin dit jaar won Coen van Sprang (foto) van Bocca het DBC 2014, hij eindigde op het WBC in het Italiaanse Rimini in juni op een verdienstelijke 8e plaats, in een deelnemersveld van 53.

Inschrijven voor de voorrondes van het WBC, op 27 oktober, kan op de site van SCAE Nederland.

Reageer op dit artikel