nieuws

VVD: Illegale zuipketen moeten dicht

Café

De illegale drankketen waar jongeren alcohol kunnen drinken, gaan als het aan VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte ligt zo snel mogelijk dicht. Rutte wil af van deze ‘zuipketen’ waar niet wordt gelet op bijvoorbeeld de leeftijd van de jongeren.

VVD: Illegale zuipketen moeten dicht

Sinds dit jaar geldt 18 jaar als minimumleeftijd voor aanschaf en gebruik van alcohol. Rutte vindt dat gemeenten ook deze drinkende jongeren zouden moeten controleren. ‘Die drankhokken zijn 100 procent illegaal en ze moeten allemaal ontruimd worden.’

Gemeenten

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaf donderdag 9 oktober in de Tweede Kamer aan dat hij vindt dat gemeenten krachtig moeten optreden.

Niet gedogen

Je moet de keten niet gedogen, omdat je dan tenminste weet waar de jongeren zitten, aldus Van Rijn.

‘Wie alcohol verstrekt, moet zich aan de leeftijdsgrens houden, wie jongeren kratten naar een keet ziet slepen, kan er wat aan doen.’

Controle

Eind dit jaar denkt Van Rijn een goed beeld te hebben hoe gemeenten meer werk kunnen maken van de controle op de alcoholverkoop aan jongeren.

Toezichthouders

Onderzoek wees onlangs uit dat de toezichthouders nauwelijks boetes uitdelen en veel gemeenten nog geen uitgewerkt handhavingsplan hebben.

Binnenkort bespreekt Van Rijn met gemeenten hoe dat beter kan. Bij gemeenten die niets doen, mag de bewindsman van Rutte ingrijpen.

‘Er is echt een verschil tussen jongeren die af en toe bij elkaar komen en een keet inrichten. In dat laatste geval kun je als gemeente niet de andere kant opkijken.’

Bron: ANP

Praat mee over de nieuwe alcoholregels via Misset Horeca Connect. Hoe gaat u om met de nieuwe regels en 16- en 17-jarigen?

Reageer op dit artikel