nieuws

Amsterdam verruimt openingstijden nachthoreca

Café

De gemeente Amsterdam verruimt de openingstijden voor de nachtelijke horecazaken. Vanaf 1 juli 2015 mogen 26 nachtzaken op het Rembrandtplein en het Leidseplein in het weekeind tot 08.00 uur openblijven. Nu is dat 06.00 uur.

Amsterdam verruimt openingstijden nachthoreca

Zestig zaken met een avondvergunning mogen vanaf 1 juli op vrijdag- en zaterdagavond tot 6.00 uur openblijven, waar dat nu nog 4.00 uur is.

Terrassen mogen voortaan in het weekeinde ook in de winter tot 2.00 uur ’s nachts openblijven.

Geweld en overlast

Als tegenprestatie gaan horecaondernemers zich samen met de gemeente extra inspannen om uitgaansgeweld en overlast voor omwonenden terug te dringen.

Proef

Het gaat om een proef voor drie jaar. Dit hebben de gemeente, de politie en de ondernemers op het Leidseplein en het Rembrandtplein donderdag 4 december met elkaar afgesproken.

KHN

Het verruimen van de openingstijden is een wens die al langer leeft in de gemeenteraad en sluit aan bij een voorstel van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Gastheren

Zogenoemde hosts moeten een ontspannen sfeer creëren door bezoekers te verwelkomen en te informeren. Ze kunnen ook escalaties voorkomen door op te treden als dat nodig is.

Op het Leidseplein worden vier jongerenwerkers ingezet als host, op het Rembrandtplein veertig studenten.

De kosten daarvan zijn €120.000 euro per jaar, per plein. De gemeente en de ondernemers delen de kosten.

Opleiden

De ondernemers moeten personeel opleiden en instrueren om overlast binnen en buiten de zaak te voorkomen.

Happy hours

Daarnaast moeten ze gratis kraanwater verstrekken aan gasten en zijn happy hours verboden.

Op verzoek van KHN onderzoekt de gemeente of de verruiming van de openingstijden op termijn ook kan gaan gelden voor ondernemers buiten de grote horecapleinen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel