nieuws

Strijd om Museumglas voor beste museumcafé

Café

Voor het eerst in Nederland wordt dit jaar het Museumglas uitgereikt; de prijs voor het beste Museumcafé van Nederland. Er zijn vijf genomineerden.

Strijd om Museumglas voor beste museumcafé

Uit een selectie van ruim 200 museale horecagelegenheden zijn vijf cafés genomineerd die meedingen naar de titel Beste museumcafé van Nederland.  Op 26 mei wordt in het Dordrechts Museum de winnaar door een vakjury bekendgemaakt.

De genomineerden
De vijf genomineerden zijn: Art & Dining van het Dordrechts Museum in Dordrecht, Bovenover van het Arnhems Museum in Arnhem, Gember van het GEM/Fotomuseum in Den Haag, Museumcafé Belvédère in Oranjewoud en het Nieuwe Café van het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De organisatie heeft ruim 200 museumcafés in heel Nederland onder de loep genomen, waarbij de cafés op 15 criteria zijn beoordeeld waaronder: toegankelijkheid, openingstijden, kwaliteit koffie en de link met het museum. Valt uit de inrichting of het menu af te leiden in welk museum je zit? Op basis van die 15 criteria zijn 50 museumcafés geselecteerd. De top 5 is genomineerd voor de titel van het beste museumcafé van Nederland.

Museumcafés met kwaliteit
Van de ruim 1200 musea die Nederland telt, hebben 740 een café. In 293 daarvan kan ook wat gegeten worden. Tussen 2013 en 2015 zijn er meer dan 20 museumcafés bijgekomen of rigoureus vernieuwd.

Museumhoreca wordt steeds belangrijker voor musea. Met een goed museumcafé blijven bezoekers langer in het museum en beleven ze meer dan alleen de kunst.

De prijs
De prijs wordt uitgereikt door een vakjury die bestaat uit: Marielle Pals (Nationaal Museum voor Wereldculturen), Martine Zuil (Misset Horeca), Olwen Harkema (400 musea in 2015) en Moniek Smit (koffie expert en voorzitter van SCAE Nederland (Specialty Coffee Assn Europe).

Boek
De 50 leukste museumcafés zijn gebundeld in het boek De leukste museumcafés van Nederland. Dit boek is vanaf vandaag in de voorverkoop te bestellen en na 27 mei verkrijgbaar in de museumshops.