nieuws

Examen Sociale Hygiëne strenger

Café

Het examen Sociale Hygiëne is sinds begin deze maand zwaarder. Voorheen mochten examenkandidaten nog 16 fouten hebben, nu slagen ze als ze 11 of minder van de 40 vragen fout hebben.

Examen Sociale Hygiëne strenger
Ricardo Eshuis

Horecamedewerkers die het Sociale Hygiëne examen deze maand (september 2015) afleggen en zakken met het cijfers vijf, krijgen nog wel een gratis herkansing van SVH. (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) ‘Sociale Hygiëne is het enige papiertje dat je nodig hebt om alcohol te mogen schenken. Een strenger examen is in het belang van de volksgezondheid in Nederland’, zegt SVH-directeur Ricardo Eshuis tegen Misset Horeca.

‘Daarnaast verkleinen we hiermee de kans dat een kandidaat alle benodigde vragen goed ‘gokt’. Het examen bestaat namelijk uit 40 meerkeuzevragen.’

Examennorm

De norm is verhoogt op last van het Ministerie van Volksgezondheid en de Landelijke Examencommissie. Sinds 1 september moeten mensen die de toets afleggen ten minste 29 vragen goed beantwoorden. Dit was 24.

‘Met recente wetswijzigingen in de Drank- en Horecawet, zoals het alcoholverbod voor jongeren onder 18 jaar, wordt er steeds meer gevraagd van medewerkers op het gebied van verantwoord alcohol schenken en verstrekken,’ besluit Eshuis. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de inhoud van het examen.

Over de cursus Sociale Hygiëne

Horecabedrijven, slijterijen en verenigingen die alcohol willen verkopen, moeten aan een aantal wettelijke eisen voldoen rondom sociale hygiëne, die zijn vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Zo dient er altijd iemand aanwezig te zijn die in het bezit is van de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Dat kan de ondernemer of een leidinggevende zijn, maar ook een medewerker. Op een horecavergunning moeten minimaal twee personen vermeld staan. Zij horen beiden in het bezit te zijn van de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Deze haal je door te slagen voor het examen Sociale Hygiëne. (bron: SVH)

Leestip: De wet crowdfunding!

Reageer op dit artikel