nieuws

Frisfeesten in Utrecht voor 18-minners krijgen geen vervolg

Café 269

De alcoholvrije feesten voor jongeren onder de 18 jaar in de Utrechtse horeca krijgen geen vervolg, zo bevestigt Stairway to Heaven vrijdag. Plan was dat als de eerste drie frisfeesten een succes bleken er meer tienerfeesten zouden komen. Dit gaat niet gebeuren omdat te veel jongeren probeerden aangeschoten binnen te komen.

Frisfeesten in Utrecht voor 18-minners krijgen geen vervolg

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Stairway To Heaven besloot, samen met De Beurs en de Winkel van Sinkel, onder de naam van Disconnected in Utrecht drie alcoholvrije jongerenfeesten met DJ’s en hippe alcoholvrije shotjes te organiseren. Na de aftrap van Stairway to Heaven in juni, volgde De Winkel van Sinkel op 6 oktober. De Beurs sloot af met een frisfeest op 22 december. Voor de deur werden willekeurig jongeren eruit gepikt om te blazen, maar ook iedereen die de indruk wekte te hebben gedronken moest aan het apparaat.

Plan was dat als alle drie de frisfeesten een succes bleken er meer tienerfeesten zouden komen. ‘Wij willen het proberen. Wel kost het tijd en energie’, zei bedrijfsleider Chrissie Westbroek van Stairway to Heaven  toen tegen Misset Horeca. ‘De kosten liggen hoger dan de omzet aangezien jongeren van deze leeftijd op zo’n avond gemiddeld 75 cent per persoon uitgeven’, zei Westbroek.  Wat het oplevert? ‘Wij winnen ermee dat de jongeren in de toekomst naar ons toekomen en dat ze op een normale manier de horeca indruppelen. Jongeren vinden het tof om elkaar nu te kunnen vertellen hoe een bepaalde uitgaansgelegenheid er van binnen uitziet.’

Doordat de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik werd verhoogd van zestien naar achttien jaar zijn er in Utrecht nauwelijks nog uitgaansgelegenheden voor 15-plussers. Veel kroegen verhoogden de leeftijdsgrens om het risico op boetes te vermijden. ‘Voor jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar wordt er het een en ander georganiseerd en ook voor jongeren vanaf achttien. Maar voor de groep er tussenin was niets’, legt Westbroek uit.

Robin van Rosmalen (toen 17) was initiatiefneemster van de frisfeesten. ‘Een feestje maken kan ook zonder drank’, zei ze. Maar ook zij stelde dat ‘alcohol soms wel wel een beetje het ijs breekt.’

 

Reageer op dit artikel