Wat volgens eigenaar Wouter Verwer het koffiegeheim is van Talud9? ‘Actief bezig zijn met koffie, veel proeven, controleren en het personeel de vrijheid geven in keuzes, waaronder in de keuze van de koffieboon. Zo creëer je betrokkenheid. Het is het verlangen naar kennis dat we gebruiken.’ Alvarez voegt daar nog aan toe: Het is een proces van continu finetunen.’
Eerste koffieles
De eerste koffieles die nieuw personeel krijgt? Verwer: ‘Het begint met een kopje koffie zetten, waarin we de basis uitleggen. Daarnaast hebben we een inwerkboek - een soort mini-cursus over koffie. Daarin leggen we de vijf variabelen uit en het belang ervan: de tamper, temperatuur, de maalfijnheid, aantal gram koffie en de doorlooptijd.’
Koffietip
Verwer adviseert zijn koffiecollega’s deze vijf variabelen ook goed bekend te maken bij het personeel. Daarnaast adviseert hij gebruik te maken van techniek die deze variabelen kunnen beïnvloeden. Zo koos Verwer voor een drukgereguleerde tamper, zodat de koffie door iedere medewerker met dezelfde kracht wordt aangedrukt. 'Dat levert een constante kwaliteit'.