nieuws

Nummer 2 Koffie Top 100 Talud9: ‘Kennis komt voort uit interesse’

Café 1444

Koffie en wijnbar Talud9 in Utrecht kwam vorig jaar nieuw binnen in de top vier en weet het dit jaar tot de tweede plek te schoppen in de Koffie Top 100 2016. De vakjury noteerde dat de kennis bij Talud9 hoog is. Een officiële barista opleiding heeft Django Alvarez echter niet. ‘Mijn kennis komt voort uit interesse.’

Nummer 2 Koffie Top 100 Talud9: ‘Kennis komt voort uit interesse’
Wouter Verwer (l)

Wat volgens eigenaar Wouter Verwer het koffiegeheim is van Talud9? ‘Actief bezig zijn met koffie, veel proeven, controleren en het personeel de vrijheid geven in keuzes, waaronder in de keuze van de koffieboon. Zo creëer je betrokkenheid. Het is het verlangen naar kennis dat we gebruiken.’ Alvarez voegt daar nog aan toe: Het is een proces van continu finetunen.’

Eerste koffieles

De eerste koffieles die nieuw personeel krijgt? Verwer: ‘Het begint met een kopje koffie zetten, waarin we de basis uitleggen. Daarnaast hebben we een inwerkboek – een soort mini-cursus over koffie. Daarin leggen we de vijf variabelen uit en het belang ervan: de tamper, temperatuur, de maalfijnheid, aantal gram koffie en de doorlooptijd.’

Koffietip

Verwer adviseert zijn koffiecollega’s deze vijf variabelen ook goed bekend te maken bij het personeel. Daarnaast adviseert hij gebruik te maken van techniek die deze variabelen kunnen beïnvloeden. Zo koos Verwer voor een drukgereguleerde tamper, zodat de koffie door iedere medewerker met dezelfde kracht wordt aangedrukt. ‘Dat levert een constante kwaliteit’.

Reageer op dit artikel