nieuws

Alcoholmisbruik: ‘Campagnes helpen, accijnzen niet’

Café 684

Een zeer ruime meerderheid van de Nederlanders noemt het eigen alcoholgebruik verantwoord. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) Daarnaast is een meerderheid van de ondervraagden er van overtuigd dat campagnes helpen en accijnsverhoging niet.

Alcoholmisbruik: ‘Campagnes helpen, accijnzen niet’

Verstandig omgaan met alcohol is voor 96% de eigen verantwoordelijkheid. Voor 44% ligt die ook bij de sociale omgeving. Dit blijkt uit onderzoek door Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA).

‘Campagnes helpen, accijnzen niet’

Communicatie lijkt daarnaast een sleutelwoord te zijn waar het gaat om het creëren van bewustzijn rond de gevaren van overmatig drankgebruik. Zo zegt 41% van de ondervraagden dat voorlichtingscampagnes kunnen bijdragen, net als meer en betere voorlichting op scholen (42%). Toch heeft aangesproken worden door de eigen omgeving het meeste effect, zo vindt bijna de helft van de mensen. Overheidsingrijpen is minder populair. Zo denkt slechts 9% dat het verhogen van accijnzen overmatig alcoholgebruik kan tegengaan.

Reageer op dit artikel