nieuws

Jake Hampel: bodycam voor elke portier

Café 4831

Jake Hampel is al 35 jaar portier, heeft zijn eigen beveilingsbedrijf en is daarnaast eigenaar van Club Malie in Den Haag. Hij pleit voor bodycams voor alle portiers. ‘Je hebt dan altijd een stille getuige die onafhankelijk beoordeelt wat er gebeurt. Misdraagt de gast zich? Of verstaat de portier zijn vak niet?’

Jake Hampel: bodycam voor elke portier

Jake Hampel is zelf als portier in de verhoorkamer van de politie beland, omdat hij werd beticht van discriminatie. ‘Het ging om twee Marokkaanse politieagenten, in burger. Ze wilden naar een hip feest, maar hadden geen toegangsbewijs, voldeden niet aan de dresscode en het was een uur voor sluitingstijd. Ik mocht níemand meer binnenlaten.’

Respectloos aan de deur

Hij plukte foto’s van internet waarop hij zelf stond en allerlei nationaliteiten wél binnenliet. ‘Als elke portier een bodycam heeft, is er altijd een stille getuige. En wellicht misdragen gasten zich ook niet zo snel als ze de camera zien. Als je als portier drie keer ‘goedenavond’ zegt tegen een gast en je krijgt nul reactie, dan kan het zijn dat de gast jouw taal gewoon niet verstaat, of hij heeft geen zin om te praten. Is dus respectloos. In beide gevallen wordt het lastig…’

Soms spuugt een gast en is dat niet te zien op de beveiligingscamera. En met een camera kan ook beoordeeld worden of de portier zelf zijn werk wel goed doet. Laten we dat niet vergeten.’

Hampel ziet het uitgaansgeweld toenemen. ‘De verharding die zich in de maatschappij voordoet, zie ik ook aan de deur. Plus het alcoholprobleem dat steeds groter wordt. We krijgen jongeren van 17 aan de deur die beschonken zijn. Die weigeren we en dan breekt de pleuris uit.  Thuis mogen ze van pa en ma namelijk wel drinken. Een bodycam zal dat signaleren.’

Jake Hampel doet zijn uitspraak in Misset Horeca nummer 26, van 23 december. Hij reageert op een uitzending van Undercover in Nederland van Alberte Stegeman. Hij signaleerde discriminatie aan de deur van diverse uitgaansgelegenheden in Nederland.