nieuws

Staatssecretaris doet leeftijsquiz voor campagne NIXzonderID

Café 2363

De landelijke actie NIXzonderID is gestart door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de Utrechtse wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid en Jeugdzorg.

Staatssecretaris doet leeftijsquiz voor campagne NIXzonderID
Staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, en Daan Smetzer van Stan & Co vragen een jongere om haar ID te laten zien.

Van 17 mei tot 1 juni wordt met de campagne extra aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Voor verkopers in de horeca, maar ook in supermarkten, slijterijen en (sport)kantines is het moeilijk om de juiste leeftijd van jonge kopers in te schatten. De NIXzonderID actie helpt ze daarbij.

Om zelf te ervaren hoe ingewikkeld het kan zijn om leeftijden in te schatten, deed staatssecretaris Paul Blokhuis bij Stan & Co in Utrecht samen met wethouder Victor Everhardt en voorbijgangers een leeftijdsquiz waarbij hij moest raden hoe oud de jonge gasten van het café waren.

Beetje gênant

Blokhuis: ‘Geen alcohol en geen tabak onder de 18 is de norm waar we ons allemaal aan moeten houden, of het nou in een winkel, een café of op een festival is. Ik weet dat heel veel mensen hun best doen om dat goed te doen, maar het moet nog beter. Het is vaak niet eenvoudig om iemands leeftijd in te schatten, dat heb ik vandaag zelf gemerkt. Met de actie NIXzonderID willen we jongeren stimuleren om hun identiteitsbewijs gewoon standaard te tonen. Dat scheelt tijd en ook momenten aan de kassa die voor medewerkers en jongeren een beetje gênant kunnen zijn. En dat is mooi meegenomen.’

Gezellige uitgaansavond

Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid vindt het heel logisch dat de aftrap van de campagne in Utrecht plaatsvindt. ‘Wij hebben in Utrecht Stichting NIX18, een unieke samenwerking van horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente. De stichting organiseert zelf het toezicht op de naleving van de leeftijdsgrens. De NIXzonderID-actie wordt in Utrecht aangegrepen om extra aan-dacht te besteden aan de vanzelfsprekendheid van het laten zien van een geldig ID. Bij het uitgaanspu-bliek is dit niet altijd even vanzelfsprekend en leidt soms tot problemen aan de deur. Dat willen we voor-komen, zodat iedereen in Utrecht een gezellige uitgaansavond kan beleven.’

Reageer op dit artikel