nieuws

World of Coffee in Amsterdam: Colombia, innovaties en competitie

Café 2000

De jaarlijkse wereldwijde koffiebeurs World of Coffee strijkt dit jaar neer in Amsterdam. Van 21 tot en met 23 juni staat de beursvloer van de Rai in het teken van (onder meer) Colombia, koffie-innovaties en de World Barista Championships.

World of Coffee in Amsterdam: Colombia, innovaties en competitie

Elk jaar staat op World of Coffee een oorsprongland in de spotlights, deze keer is dat Colombia. Op de beurs zijn koffieboeren uit dat land aanwezig, er zijn cuppings met Colombiaans koffie en veel informatie over de koffies en de koffieteelt in het land beschikbaar.

Ook wordt in een vijftal hoofdthema’s (Sociale ontwikkeling en gelijkheid; Duurzaamheid en transparantie; Wetenschap en innovatie; Landbouw en koffieverwerking; Koffiebranden en verkopen) een goedgevuld sprekersprogramma, Lecture Series, neergezet. Er is een Cupping Room waar drie dagen lang koffies geproefd kunnen worden, een Roaster Village met tientallen branders als The Coffee Collective en This Side Up, een Duurzaamheidsforum en uiteraard een brew bar en espresso bar.

Henk Langkemper Collectie

Henk Langkemper, eigenaar van Espresso Service West, stelt op de beurs een deel van zijn collectie vintage espressomachines ten toon. Langkemper verzamelt al 30 jaar bijzondere machines, en heeft enkele unieke exemplaren. Zo staat op World of Coffee Langkempers La Marzocco Rondine, waarvan er nog maar zes bekend zijn in de hele wereld, en zijn Faema Nettuno, een iconische machine uit de Italiaanse espressohistorie uit de jaren ’50. Op de beurs staan:

 • La San Marco Lollo Brigida
 • Gaggia Internazionale
 • Rancilio Ducale
 • La Marzocco Rondine
 • Faema Prestige Pink
 • Faema Nettuno

Enrico Maltoni, een van de mede-oprichters van espressomuseum Mumac bij Milaan, noemt de collectie van Langkemper één van de vijf belangrijkste verzamelingen ter wereld, zeker op het gebied van hevel-machines, vooral omdat deze historisch zeer compleet is. Zo heeft Langkemper alle modellen die Faema tussen 1948 en 1972 op de markt bracht en alle modellen die La Marzocco introduceerde tussen 1951 en 1971 (op één na, de MicroMarzocco).

Volautomaten

Verder is World of Coffee een samenwerking aangegaan met Cup of Excellence voor het nieuwe initiatief Automating Excellence, waarbij fabrikanten van volautomaten hun nieuwste machines tonen en laten proeven wat de kwaliteit is van koffies uit die machines.

Een belangrijk onderdeel van de beurs is de Best New Product competitie. Alle ingezonden producten zijn te zien, per categorie wordt op donderdag 21 juni een winnaar aangewezen. De categorieën zijn:

 • Professionele koffie- of thee-zetapparatuur, van espressomachines tot koffiebranders en molens voor professioneel gebruik.
 • Consumenten koffie- of thee-zetapparatuur, van espressomachines tot koffiebranders en molens voor thuisgebruik.
 • Koffie accessoires, van servies tot barista-tools.
 • Specialty dranken, direct drinkbare dranken.
 • Specialty smaaktoevoegers, bijvoorbeeld siropen en creamers.
 • Verpakking, bijvoorbeeld koffie- en theeverpakkingen.
 • Food, etenswaren die niet vloeibaar zijn.
 • Open categorie, producten of diensten die niet in andere categorieën passen en wel bij de huidige trends passen.
 • Technologie, bijvoorbeeld mobiele applicaties.

World Barista Championship

Naast de vakbeurs staat World of Coffee in het teken van de World Barista Championships 2018. De 1e ronde wordt op woensdag 20 en donderdag 21 juni gehouden, de halve finale op vrijdag 22 en de finale op zaterdag 23, waarna meteen de winnaar bekend wordt gemaakt. De indeling voor ronde 1 wordt pas op dinsdag 19 juni bekendgemaakt.

Lex Wenneker: doel is finale in eigen land halen

Lex Wenneker: doel is finale in eigen land halen

Namens Nederland doet Lex Wenneker mee, die in maart op Amsterdam Coffee Festival het Dutch Barista Championship won. Hij deed twee keer eerder mee aan het WBC, waarbij een 6e plek in 2016 zijn beste resultaat is.

Bekijk hier het volledige programma van de World Barista Championships.

Reageer op dit artikel