nieuws

Nacht van de Fooi levert steeds minder op

Café 1245

De Nacht van de Fooi heeft dit jaar 40.500 euro opgeleverd, zo werd op 31 mei bekend gemaakt. Dat is minder dan voorgaande jaren. De Nacht van de Fooi vond dit jaar op zaterdag 28 mei plaats.

Nacht van de Fooi levert steeds minder op

Hoewel een prachtig bedrag werd opgehaald tijdens de Nacht van de Fooi, is er sinds 2009 – het jaar waarin het recordbedrag van 120.000 euro werd opgehaald – een dalende trend zichtbaar in wat de nacht opbrengt. In 2012 stond de teller op 110.000 euro. In 2015 bedroeg de verdubbelde opbrengst 75.000 euro. Het bedrag daalde in 2016 tot 65.000 euro. Vorig jaar lag het bedrag op 57.500 euro.

Dit jaar stonden 312 horecagelegenheden in twaalf steden hun fooi af om zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten te steunen. Na de verdubbeling door partner Wilde Ganzen werd er een bedrag van ruim 40.500 euro opgehaald. Wat de oorzaak is van de daling, is niet bekend. Het bestuur van de Nacht van de Fooi noemt het mooie weer de grootste reden voor het ‘ietwat tegenvallende’ opgehaalde bedrag. ‘Dit gaven de horecagelegenheden zelf ook aan.’

Over de Nacht van de Fooi

De Nacht van de Fooi is een idee van de Groningse studente Wies Maas. Zij wilde in 2005 meer aandacht vragen voor ontwikkelingssamenwerking en tegelijkertijd mensen in ontwikkelingslanden een helpende hand toesteken. Met de Nacht van de Fooi was een ideale combinatie geboren: verantwoord uitgaan voor het goede doel en een dag die in het teken staat van ontwikkelingssamenwerking. Door middel van ludieke acties wordt in verschillende steden aandacht gevraagd voor ontwikkelingshulp. Het geld dat tijdens deze acties wordt opgehaald, wordt gebruikt om ontwikkelingsprojecten te financieren.  In Groningen werd de nacht al gauw een begrip, daarna volgde de rest van het land. Het aantal steden dat ieder jaar meedeed bleef tot 2009 stijgen.

Verdubbeling opbrengst

De organisatie Wilde Ganzen selecteert de projecten waar het ingezamelde geld naar toe gaat en verdubbelt de opbrengst van de nacht.

Deelnemende horeca

De steden waar de horeca dit jaar meedeed zijn Amsterdam, Den Haag, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.