nieuws

Koffie Top 100 2018: Capriole Café maakt het zichzelf lastig met prijswinnend interieur

Café 284

Het bijzondere interieur van Capriole Café heeft de prijs voor de Mooiste Venue opgeleverd, maar datzelfde interieur maakt het een uitdaging om de kwaliteit van de koffie te bewaken. Dat zegt master roaster Giancarlo Matarazzi.

Koffie Top 100 2018: Capriole Café maakt het zichzelf lastig met prijswinnend interieur
Foto: Koos Groenewold

Capriole Café in Den Haag is sinds augustus 2016 gesitueerd in een voormalige verffabriek op een terrein vol leegstaande loodsen. Het is een vrijstaand pand, waar in samenwerking met Bureau Fraai een warme en sfeervolle koffiezaak is neergezet met veel gebruik van baksteen, staal en glas.

Opening uitgesteld

De verbouwing duurde dik een jaar. ‘We hebben de opening zelfs een half jaar uitgesteld om de details echt goed te krijgen en ervoor te zorgen dat alles op zijn plek stond’, vertelt Giancarlo Matarazzi na de uitreiking van de award voor Mooiste Venue tijdens de finaleshow van de Koffie Top 100 2018 in Almere. ‘We hebben alles tot in de puntjes uitgedacht. Waar de koffiebrander bijvoorbeeld moet staan. Die hebben we letterlijk een podium gegeven centraal in de zaak. Daar geven we ook workshops.’

Van donker naar licht

Het resultaat is verrassend, zegt mede-eigenaar Joyce Ultee. ‘Het is echt een beleving. Je komt binnen in een hal die helemaal zwart is. Van daaruit kom je ineens in het licht terecht waar je direct gevangen wordt door de koffiebrander.’

Secuur werken

Het interieur vormt volgens Matarazzi een uitdaging voor het team. ‘In een fabrieksloods kun je alles open en transparant maken. Alles is toegankelijk en zichtbaar. En dat dwingt onze mensen om heel secuur en netjes te werken. Dan leidt je ze automatisch naar perfectie.’

Invloed op kwaliteit

Door de grote ramen komt er veel natuurlijk daglicht de zaak binnen. Dat maakt het eigenlijk lastig voor de master roaster. ‘Licht- en temperatuursverschillen hebben invloed op de kwaliteit van de koffie. Je wilt natuurlijk in de meest perfecte geconditioneerde ruimte werken. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt, ja. Maar is het een spannende uitdaging en het maakt ons uniek. En het vereist van onze barista’s dat ze continu bezig zijn met het product.’

Bekijk hier de volledige ranglijst van de Koffie Top 100 2018

Reageer op dit artikel