Café In den Ouden Vogelstruys breidt uit met naastgelegen pand

Café In den Ouden Vogelstruys breidt uit met naastgelegen pand
Henri Hochstenbag voor de twee panden die zijn Vogelstruys inmiddels beslaat. (c) Marcel van Hoorn

Het Maastrichtse café In den Ouden Vogelstruys is sinds half maart 2019 bijna twee keer zo groot. Ondernemer Henri Hochstenbag heeft de exploitatie van het pand ernaast overgenomen en daar een brasserie geopend.

Met de opening van de brasserie biedt Henri Hochstenbag zijn gasten ook de mogelijkheid om te eten. 'Maar het eten dat we hier bereiden wordt wel alleen in de brasserie geserveerd. Mensen die in café De Vogelstruys willen eten verwijzen we door naar de brasserie.' De Vogelstruys blijft nadrukkelijk één zaak. Het plan om de brasserie om te dopen naar l'Autruche heeft Hochstenbag dan ook laten varen. 'Dat was lang niet altijd makkelijk uit te leggen merkte ik. En op deze manier is het duidelijk dat De Vogelstruys één bedrijf is.'

260319, Maastricht: In den Ouden Vogelstruys. Foto: Marcel van Hoorn.

Oude en nieuwe Vogelstruys in één

En dat bedrijf is een bistro met een kleine slagerij, duidelijk zichtbaar middels een vitrine gevuld met vlees aan het einde van de zaak. Hochstenbag komt uit een slagersfamilie die jarenlang een slagerij hadden in Maastricht. Een gigantische foto met vader en moeder Hochstenbag, omringd door hun team aan de muur, doet daar aan denken.

Vlees speelt een belangrijke rol in de nieuwe zaak, maar ook de Franse uitstraling is kenmerkend voor de nieuwe 'Struys'.  Hochstenbag: 'Maastricht is toch een beetje Frans-georiënteerd, dat past hier.' Daarnaast wordt het terras van de Vogelstruys in één klap verdubbeld naar 150 stoelen. 'Dat wordt nog een logistieke uitdaging', lacht Hochstenbag. 'Maar die gaan we onder meer te lijf door met handhelds te gaan werken.'

260319, Maastricht: In den Ouden Vogelstruys. Foto: Marcel van Hoorn.

Henri Hochstenbag

Henri Hochstenbach 'mag' de Vogelstruys al sinds 2001 uitbaten. 'Mag' is het woord dat de ondernemer daarvoor zelf kiest. 'Het blijft een eer dit iconische café te mogen runnen. En af en toe sta ik er trots bij stil dat ik de enige ben die de titel Vogelstruys mag voeren.' In den Ouden Vogelstruys is één van 's lands oudste café en bestaat in de huidige hoedanigheid al sinds 1730. Het is na In de Karkol (1700) het oudste café van Maastricht en staat in de top-10 van de oudste cafés van het land. In 1996 werd het verkozen tot Café van het Jaar, de voorloper van de Café Top 100. Naast In den Ouden Vogelstruys heeft Hochstenbag ook nog restaurant De Geulhemermolen in Berg en Terblijt.

In de Misset Horeca die 26 april verschijnt staat een uitgebreide reportage over de vernieuwde In den Ouden Vogelstruys.