nieuws

EU beboet AB InBev €200 miljoen om Jupiler-invoer Nederland

Café 1102

EU beboet AB InBev €200 miljoen om Jupiler-invoer Nederland

De Europese Commissie heeft de Belgische biergigant AB InBev 200 miljoen euro boete opgelegd voor misbruik van zijn machtspositie. De grootste bierbrouwer ter wereld belemmerde goedkopere invoer van zijn Jupiler-bier uit Nederland naar België. ‘De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken

‘De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken’, aldus EU-commissaris van Mededinging Margrethe Vestager. Dat is verboden volgens de Europese mededingingsregels.

De brouwer haalde Franstalige informatie van het etiket, zodat de bieren moeilijker in België te verkopen waren

Het onderzoek begon in 2016 en de beschuldiging van machtsmisbruik dateert van november 2017. Die is nu hardgemaakt door Brussel. AB InBev veranderde de verpakking van een deel van zijn Jupiler-bieren die in Nederland werden geleverd. De brouwer haalde Franstalige informatie van het etiket, zodat de bieren moeilijker in België te verkopen waren.

AB InBev: korting alleen aan Nederlandse afnemer

Ook veranderde het bedrijf het ontwerp en de grootte van de blikken bier. Daarnaast gaf het bedrijf alleen kortingen aan de Nederlandse afnemer op voorwaarde dat diens klanten in België daar niet van zouden profiteren. Het Leuvense bedrijf kwam in 2007 in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken.

Reageer op dit artikel