Nieuwe Bierfabriek Rotterdam: 5000m2 en 2 miljoen liter bier

Nieuwe Bierfabriek Rotterdam: 5000m2 en 2 miljoen liter bier

De Bierfabriek gaat een vierde vestiging openen. De Bierfabriek Rotterdam komt in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De bierbrouwerij én horecazaak komt in een ruimte van zo'n 5000 vierkante meter en onder de naam Stadshaven Brouwerij wordt begonnen met bier brouwen met een startcapaciteit van 20.000 hectoliter (2 miljoen liter) bier.

Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen samen Merwe-Vierhavens, ofwel M4H, tot innovatief woon-werkgebied.

De Stadshaven Brouwerij en de Bierfabriek moeten daarbij een 'belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en sociale dynamiek leveren' in dit (haven)gebied. De Stadshaven Brouwerij heeft een start capaciteit van 20.000 HL (2 mln liter bier) per jaar. Hiermee is de brouwerij de grootste van Rotterdam en één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van Nederland. De opening staat gepland voor oktober 2020.

De Bierfabriek Rotterdam

Brouwerij én horeca zijn een initiatief van de Bierfabriek. In 2011 gestart als een combinatie van microbrouwerij en restaurant. De Rotterdamse locatie is na Amsterdam, Delft en Almere de vierde vestiging. In iedere vestiging staat een microbrouwerij midden in het restaurant, waar de bovengistende speciaalbieren ambachtelijk worden gebrouwen. Gasten tappen hun eigen bier en eten veelal de ‘signature dish’, het op houtskool gegrilde kippetje.

Bierfabriek Rotterdam

Bierfabriek directeur Harm van Deuren: 'Het is een lang gekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen. Begin 2018 hebben we als eigenaren de wens uitgesproken dat we bij de volgende vestiging graag een grotere brouwerij wilden starten. De huidige drie microbrouwerijen brouwen enkel voor de eigen locaties, maar daar kunnen we geen flessen of fusten afvullen.'

'We wilden kijken of we de dubbelslag konden slaan; we gingen op zoek naar een ruimte voor een grote brouwerij en dan bij voorkeur in Rotterdam. We vonden een prachtige oude fruitloods van 5000 vierkante meter aan de Galileïstraat in Merwe-Vierhavens (M4H). De komende tien jaar wordt dit hele gebied ontwikkeld tot woon- en werkgebied, daar willen wij graag aan bijdragen.'

De Bierfabriek Rotterdam

Als onderdeel van de herontwikkeling van het gebied, herstelt het Havenbedrijf het pand uit 1912 in oude glorie.

€7 miljoen investeren én nieuwe bieren

De hypermoderne brouwerij wordt ‘turn key’ geleverd door Braukon, een vooraanstaande brouwerij-producent uit Zuid-Duitsland. De Stadshaven brouwerij kan het bier zowel in fles, fust als blik afvullen. Naast de bestaande Bierfabriek-bieren (een Blond bier, Amber en een Porter) wordt het assortiment verder uitgebreid met nieuwe bieren.

Bierfabriek investeert ca 7 mln in de Rotterdamse brouwerij en transformeert hiermee van een kleine horeca keten naar een brouwerij met vier eigen horecalocaties. Voor deze stap zocht Bierfabriek naar versterking van het team. Rotterdammer Reinier Schipper, voormalig CEO van United Dutch Breweries (UDB), heeft zich verbonden aan de onderneming.

'Toen ik hoorde van dit initiatief ging mijn Rotterdamse bierhart sneller kloppen. Ik vind het fantastisch dat op deze locatie weer een echte Rotterdamse brouwerij komt. Ik ben mijn carrière begonnen in een Rotterdamse brouwerij en de cirkel is nu rond; met veel plezier wil ik me de komende jaren inzetten om hier een succes van te maken.'