KHN: undercovergasten horeca getuigt niet van begrip of inlevingsvermogen

KHN: undercovergasten horeca getuigt niet van begrip of inlevingsvermogen

Koninklijke Horeca Nederland is niet te spreken over de inzet van undercovergasten in de horeca. Volgens de branchevereniging zijn burgemeesters zich niet bewust van de -mentale- impact van die handhaving op ondernemers en gasten. 'Gemeenten moeten handhaven bij excessen, niet om ondernemers te pesten.'

Koninklijke Horeca Nederland, reageert hiermee op de berichtgeving van Misset Horeca over de gemeente Delft. Daar is donderdag 24 september aangekondigd dat de komende maanden, te beginnen dit weekend, undercovergasten worden ingezet.

Deze 'gasten' zullen steekproefsgewijs de maatregelen controleren in de horeca, maar ook of -indien nodig- gasten worden aangesproken als zij zich niet aan de regels houden. KHN zegt dat er op excessen gehandhaafd moet worden, maar er is absoluut geen sprake van een onveilige situatie in de horeca.

'De horeca doet enorm haar best om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen', aldus de woordvoerder van KHN. 'De horeca volgt de protocollen en wij blijven onze leden oproepen er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren.'

Volgens de branchevereniging is de anderhalve meter afstand is een grote uitdaging. 'Maar elke besmetting is er een teveel we moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen. We zien dat horecaondernemers onder enorme druk staan.'

Mentale impact huidige handhaving

Sommige burgmeesters zijn zich volgens KHN er niet goed van bewust wat de huidige manier van handhaving voor (mentale) impact heeft op horecaondernemers en hun gasten. 'Horecaondernemers zijn dag in dag uit bezig met handhaven (als enige sector zijn horecaondernemers immers ook handhavers) en het continue attenderen van gasten op de coronaregels.

In een momentopname kan het een keer niet goed gaan, dan is inlevingsvermogen en begrip nodig . Niet dreiging van undercover visits, boetes en sluitingen”

In een momentopname kan het een keer niet goed gaan - al dan niet ook door de gast, waarvoor de ondernemer verantwoordelijk wordt gehouden - en dan is inlevingsvermogen en begrip nodig van BOA’s en politie. Niet de dreiging van undercover visits, boetes en sluitingen, dat is niet het sámen waar de premier tijdens zijn persconferenties over sprak.'

Gemeenten moeten handhaven bij excessen, vindt KHN, 'niet om ondernemers te pesten. Als er geen exces is aangetoond en er toch formele waarschuwing wordt gegeven, dan moet het volgens KHN mogelijk zijn om die waarschuwing in te trekken, zodat de ondernemer met een schone lei weer verder kan.'

Er wordt op dit moment ook op hele kleine overtredingen heel snel gehandhaafd, terwijl het aantal besmettingen in de horeca nog steeds klein is en veel lager ligt dan bijvoorbeeld in de huiselijke sferen. KHN adviseert dan ook om samen te kijken naar oplossingen.

Niet zomaar op ondernemers richten

Horecaondernemers en boa’s moeten volgens KHN samenwerken om handhaving van coronaregels bij gasten te bewerkstelligen en zo een prettig en veilig uitgaansklimaat te waarborgen.

Soms lijkt handhaven een doel geworden, terwijl het een middel zou moeten zijn”

'De burgemeester moet erop toezien dat boa’s zich niet (zonder reden) tegen ondernemers richten, maar zich juist richten op naleving bij gasten. Alleen door samen onze verantwoordelijkheid te nemen kunnen we het coronavirus terugdringen.

Soms lijkt handhaven een doel geworden, terwijl het een middel zou moeten zijn om het virus onder controle te houden. Opnieuw willen we benadrukken: neem klachten serieus, blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Ben je gezond, dan ben je natuurlijk meer dan welkom. Alleen door gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we het coronavirus indammen.'

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.