Burgemeesters vier grote steden willen terrassen weer open

Burgemeesters vier grote steden willen terrassen weer open
Foto: Marcel van Hoorn.

De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam om te kijken naar het openen van de horecaterrassen. Ze deed die oproep gisteravond in de talkshow Beau.

De Tweede Kamer heeft het kabinet ook al vaker opgeroepen om te kijken naar de heropening terrassen. De horeca kwam op 2 maart in actie om die oproep kracht bij te zetten. Toch zag het kabinet vooralsnog geen ruimte voor versoepelingen zoals het openen van de horecaterrassen.

Het handhaven op de corona-regels in de overvolle stadsparken, bossen en pleinen drukt steeds zwaarder op de capaciteit, het gemoed en het budget van de politie, zo liet de politiebond al eerder weten. Ook de burgemeesters van de vier grootste steden laten nu weten dat ze steeds meer moeite hebben met de handhaving, mede door het gebrek aan draagvlak van de bevolking.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ziet veel liever 'dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten, in plaats van met duizend mensen in het Vondelpark', zei ze in het tv-programma Beau. 'De drukte is er toch wel, op de horecaterrassen kan het nog in goede banen worden geleid.'

'Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen', laat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weten bij Rijnmond.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma sluit zich daarbij aan. Als de terrassen open gaan, geeft 'dit mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan', zegt ze bij RTV Utrecht. Ook de burgemeester van Den Haag, Jan Zanen steunt de oproep bij Omroep West.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.