Minister Grapperhaus: cafés gelijktijdig met restaurants open

Minister Grapperhaus: cafés gelijktijdig met restaurants open

Cafés moeten net als restaurants in de zogenoemde stap 3 van het openingsplan al open. Hiervoor pleit minister Ferd Grapperhaus van Justitie dinsdag. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen.

Minister Grapperhaus zei na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, dat hij af wil van het onderscheid tussen de restaurants (droge horeca) en cafés (natte horeca).

Cafés open in stap 3

'Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen. Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten.' De minister heeft daarom voorgesteld in stap 3 naast de restaurants ook de cafés te openen.

Het kabinet besluit hier vrijdag over. Dan bepaalt het ook of die derde stap wordt vervroegd met een paar dagen. De versoepelingen gaan dan het eerste weekeinde van juni in.

KHN

KHN pleit er al weken voor dat bij de definitieve besluitvorming rondom de volgende versoepelingen er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’. 'Alle horeca moet uiterlijk bij stap drie ook binnen open kunnen. Dat demissionair minister Grapperhaus dit nu erkent en af wil van het onderscheid tussen de zogeheten 'natte' en 'droge' horeca is dan ook ronduit positief. Deze week is KHN opnieuw volop in contact met kabinet en politiek.'

Opening restaurants

De opening van restaurants staat gepland op 9 juni, mits de coronacijfers dit toelaten. Dit blijkt uit het vijfstappenplan van de Rijksoverheid.

Het kabinet overweegt om de volgende versoepelingen niet op woensdag 9 juni, maar al op zaterdag 5 juni te laten ingaan. Dit zou betekenen dat restaurants vier dagen eerder open mogen.

30 juni: overige horeca open

30 juni zal alle horeca de deuren weer openen. Ook evenementen zijn dan weer toegestaan en de groepsgrootte gaat naar zes personen.