nieuws

Langer leven dankzij mediterrane voeding

Catering

Mensen die mediterrane voeding met veel groenten en vis tot zich nemen hebben een 20 procent hogere kans om langer te leven. Dit blijkt uit vier unanieme studies van de Sahlgrenska Academy, zo meldt VMT.nl.

Langer leven dankzij mediterrane voeding

Onderzoekers aan de Sahlgrenska Academy (Universiteit van Gothenborg) hebben het effect van een mediterrane voeding bij oudere mensen in Zweden gemeten. Het artikel is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Age.

De onderzoekers verrichten een zogenoemde H70-study. Met deze studie worden sinds 1971 om de tien jaar 70-jarige mensen bestudeerd in de regio Gothenburg. De onderzoekers vergeleken 1037 70-jarigen mensen met elkaar. De 70-jarigen werden opgedeeld in twee groepen, een groep met een mediterraan dieet en een groep die meer vlees en dierlijke producten at.

De resultaten toonden aan dat mensen met een mediterrane voeding een 20 procent hogere kans hebben om langer te leven. ‘In de praktijk betekent dit dat oudere mensen met een mediterrane voeding ongeveer twee tot drie jaar langer leven dan ouderen die dit niet doen’, zegt Gianluca Tognon, onderzoeker aan de Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.

Volgens de Sahlgrenska Academy worden de resultaten van de studie ondersteund door drie nog niet gepubliceerde studies over de gezondheidseffecten van mediterrane voeding. Deze drie studies onderzochten de effecten van mediterrane voeding bij de bevolking van Denemarken, de bevolking van Noord-Zweden en bij kinderen.

‘Met deze studies kunnen we concluderen dat er geen twijfel mogelijk is dat een mediterrane voeding is gelinkt aan een betere gezondheid, niet alleen bij ouderen maar ook bij jongeren’, aldus Tognon.

Reageer op dit artikel