nieuws

Ontkoppeld koken loslaten

Catering

Verzorgingshuizen moeten het ontkoppeld koken loslaten. ‘Mensen die er wonen moeten voedsel weer samen gaan beleven. Samen piepers jassen, de maaltijd voorbereiden en er met elkaar van genieten.

Ontkoppeld koken loslaten

Dit zegt CDA-Kamerlid Schermers tijdens de behandeling van de Voedingsnota van minister Klink van Volksgezondheid.

In plastic

‘Bij veel koks en begeleiders zitten de vroegere strenge hygiënevoorschriften nog tussen de oren’, meent Schermers. Het gevolg is plastic verpakte kaas en worst, kleine kuipjes boter en ongezellige weggooipotjes beleg. ‘Maar sinds januari zijn de regels juist versoepeld. Dat blijkt onvoldoende doorgedrongen.’

Tegen ondervoeding

Samen van de maaltijd genieten helpt tegen de ondervoeding in verzorgingstehuizen, verwacht Schermers. ‘En voor het welbevinden van de bewoners is het ook goed. Zet gewoon weer die pot jam op tafel. Neem boter uit de vloot, dat is toch veel gezelliger.’

In 2007 bleek dat maar liefst 28 procent van de bewoners in deze tehuizen minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan wenselijk is.