Ziekenhuizen moeten meer geld uittrekken voor voedselkwaliteit en -innovatie

Ziekenhuizen moeten meer geld uittrekken voor voedselkwaliteit en -innovatie

Overheid en ziekenhuizen moeten meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en voedselinnovatie. Dat stelt sterrenchef Moshik Roth van het ...

‘Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend. Toch is goede voeding in onze verzorgingshuizen en ziekenhuizen een van de eerste dingen waar op wordt bespaard met een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg’, weet Moshik Roth.

Hij laat weten zelf instellingskeukens te hebben bezocht. ‘Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Je moet hier denken aan een €10 per patiënt per dag, waar een ziekenhuis bed zelf al €400 per dag kost. Het gaat dus om 4 procent meer uitgaven per patiënt. Deze 4 procent heeft echter grote gevolgen, want een betere voeding levert een voorspoediger helingproces op en betekent dat een patiënt korter opgenomen hoeft te worden’, aldus Roth.

Hij ziet een stroming opkomen waar lekker eten en gezond eten samen gaan. ‘Het gaat dan vooral om de samenstelling van voedsel en technieken om voedingsstoffen en vitamines te behouden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan bereidingswijzen met ultrasoon geluid of koken onder druk.’

Moshik Roth is door Michelin bekroond met 2 sterren. Vanaf eind augustus opent hij samen met Salem Samhoud het nieuwe restaurant &samhoud places aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Moshik kookt tot 12 augustus in het Holland Heineken House.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.