IJssalons kunnen uit verschillende acties kiezen. Ze kunnen een Happy Hour houden en daarin gratis ijs geven maar ze kunnen dat ook gedurende de hele week van 21-28 maart doen. Het materiaal is door de anderhalf jaar gelden opgerichte Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) ontwikkeld. De vereniging, die uit de cooperatie Veco-ijs is ontstaan, heeft als doel het ambachtelijk ijs te promoten.
Inmiddels telt de VAIJ bijna 350 leden. Genoeg om een officiële erkenning als branchevereniging te krijgen, aldus de onlangs gekozen voorzitter Maarten Colijn. ,,Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) heeft de aanvraag voor erkenning verstuurd naar de Sociaal Economische Raad. Die hem moet bekrachtigen’’, , meldt de onlangs gekozen voorzitter Maarten Colijn. Een erkenning als officiële branchevereniging biedt veel voordelen. Zo komen er financiële middelen vrij bij het HBA en bij het Bedrijfschap Horeca en Catering.