KHN neemt in de 1,5 meter-economie als rekenvoorbeeld een gemiddeld café van 70 à 80 vierkante meter, waar normaal gesproken honderd gasten welkom zijn. ‘Als je 1,5 meter afstand moet houden, dan kunnen er ongeveer veertien gasten terecht en valt je omzet minimaal zes keer lager uit’, zo klinkt het.
Veel onzekerheid
Horecabedrijven moeten zeker tot 28 april hun deuren gesloten houden. Voor de periode daarna is nog veel onzeker. KHN maakt zich zorgen, al begrijpt de organisatie maar al te goed dat van het ene op het andere moment de deuren weer volledig opengooien vanwege de risico’s niet mogelijk is.
Onderscheid maken
KHN zou graag zien dat in de protocollen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende horecazaken, om aan de 1,5 meterregels en de social distancing te kunnen voldoen. Verder wijst KHN erop dat het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar dat deze ‘bij lange na niet’ alle doorlopende kosten dekt. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig.
‘Tweederde moet deuren sluiten’
De organisatie, die ruim 20.000 ondernemers vertegenwoordigt, waarschuwt verder dat als er niet snel wordt ingegrepen door zowel de overheid, vakbonden, banken, leveranciers en verhuurders, tweederde van alle horecaondernemers per 1 juli zijn deuren zal moeten sluiten.